"Fizjologia żywienia"
Libra identifier: 211122
Table of Contents
1. Fizjologia układu pokarmowego – Magdalena Gibas-Dorna, Hanna Krauss 20
1.1. Wprowadzenie 20
1.2. Budowa, motoryka i funkcja przewodu pokarmowego 21
1.3. Jama ustna 23
1.3.1. Wydzielanie, skład i rola śliny 24
1.3.2. Język 26
1.3.3. Uzębienie 26
1.4. Gardło 27
1.5. Przełyk 27
1.6. Żołądek 28
1.6.1. Budowa i funkcje 28
1.6.2. Sok żołądkowy – wydzielanie, skład, rola 30
1.7. Jelito cienkie 32
1.7.1. Sok jelitowy – wydzielanie, skład, rola 33
1.7.2. Wchłanianie składników pokarmowych 33
1.8. Trzustka 35
1.8.1. Budowa i funkcje 35
1.9. Wątroba, żółć 36
1.8.2. Sok trzustkowy – wydzielanie, skład, rola 36
1.10. Jelito grube 38
Piśmiennictwo 43
1.11. Podsumowanie 43
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej – Oskar Wojciech Wiśniewski 44
2.1. Charakterystyka ogólna poszczególnych rodzajów tkanki tłuszczowej 44
2.2. Biała tkanka tłuszczowa 46
2.2.1. Metabolizm lipidów 46
2.2.2. Funkcja wydzielnicza – adipokiny 50
2.3. Brązowa tkanka tłuszczowa 62
2.3.1. Termogeneza 62
2.3.2. Funkcja wydzielnicza – batokiny 64
2.4. Brązowienie adipocytów 67
2.4.1. Aktywatory 68
2.4.2. Inhibitory 68
2.4.3. Implikacje kliniczne 68
2.5. Podsumowanie 74
Piśmiennictwo 75
3. Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu – Leszek Niepolski 78
3.1. Zawartość wody w organizmie 78
3.2. Rozmieszczenie wody w poszczególnych przestrzeniach – przedziały wodne 79
3.3. Skład elektrolitowy płynów ustrojowych 80
3.4. Podstawowe prawa rządzące gospodarką wodno-elektrolitową 80
3.4.1. Prawo elektroobojętności płynów ustrojowych (prawo Gamble’a) 80
3.4.2. Prawo izomolalności (izoosmolalności) płynów ustrojowych 82
3.4.3. Prawo izojonii 82
3.5. Regulacja izotonii płynów ustrojowych 83
3.5.1. Mechanizm wytwarzania wolnej wody na poziomie nerek 83
3.6. Regulacja fizjologicznych wielkości przestrzeni wodnych – kontrola izowolemii 84
3.5.2. Regulacja pragnienia 84
3.7. Bilans wodny 86
3.7.1. Przyjmowanie wody 87
3.8. Kliniczne postacie zaburzeń gospodarki wodnej i sodowej 88
3.7.2. Utrata wody 88
3.8.1. Odwodnienie izotoniczne 89
3.8.2. Odwodnienie hipotoniczne (zespół niedoboru sodu) 89
3.8.3. Odwodnienie hipertoniczne (niedobór wolnej wody) 89
3.9. Podaż płynów w wybranych sytuacjach klinicznych 90
3.8.4. Przewodnienie izotoniczne 90
3.8.5. Przewodnienie hipotoniczne (zatrucie wodne) 90
3.8.6. Przewodnienie hipertoniczne 90
3.9.1. Nawodnienie podczas wysiłku fizycznego 91
3.9.2. Nawodnienie osób starszych 91
Piśmiennictwo 92
3.9.3. Nawodnienie chorych na cukrzycę 92
4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu – Emilia Korek 94
4.1. Definicja przemiany materii 94
4.2. Wartość energetyczna składników odżywczych 95
4.2.1. Równoważniki energetyczne fizyczne 95
4.2.2. Równoważniki energetyczne fizjologiczne 95
4.3. Zapotrzebowanie na energię 96
4.4. Podstawowa przemiana materii 96
4.4.1. Definicja 96
4.4.2. Czynniki wpływające na wielkość podstawowej przemiany materii 96
4.5. Ponadpodstawowa przemiana materii 98
4.5.1. Definicja 98
4.5.2. Czynniki wpływające na wielkość ponadpodstawowej przemiany materii 98
4.6. Całkowita przemiana materii 100
4.6.1. Definicja 100
4.6.2. Metody określania wartości całkowitej przemiany materii 100
4.6.3. Inne metody określania wydatku energetycznego organizmu 102
4.7. Bilans energetyczny 103
4.7.1. Bilans energetyczny dodatni 103
4.7.2. Bilans energetyczny ujemny 103
Piśmiennictwo 104
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka – Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Maciej Sassek 106
5.1. Charakterystyka i znaczenie lipidów 106
5.1.1. Tłuszcze 106
5.1.2. Kwasy tłuszczowe 107
5.1.3. Triglicerydy (triacyloglicerole, TG) 113
5.1.4. Fosfolipidy 113
5.1.5. Cholesterol 117
5.1.6. Transport lipidów w surowicy 118
5.1.7. Zaburzenia metabolizmu lipoprotein 121
5.2. Charakterystyka i znaczenie białek 122
5.2.1. Aminokwasy 122
5.2.2. Synteza białek 128
5.2.3. Rozkład białek 128
5.2.4. Białka jako źródło energii 128
5.3. Charakterystyka i znaczenie węglowodanów 130
5.3.1. Węglowodany – rodzaje i cechy 130
5.3.2. Podstawowe procesy biochemiczne, w których biorą udział węglowodany 135
5.3.3. Od obiadu do energii w ATP 136
Piśmiennictwo 137
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka – Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Maciej Sassek 140
6.1. Definicja makroelementów i mikroelementów 140
6.2. Najważniejsze ogólne funkcje makroelementów, mikroelementów i pierwiastków śladowych 140
6.3. Rola wybranych makroelementów i mikroelementów 141
6.3.1. Makroelementy 141
6.3.2. Mikroelementy 143
6.3.3. Witaminy 146
Piśmiennictwo 150
7. Regulacja pobierania pokarmu – Emilia Korek 152
7.1. Rola podwzgórza w regulacji pobierania pokarmu 152
7.2. Krótkoterminowa i długoterminowa regulacja pobierania pokarmu 153
7.3. Rola greliny w regulacji pobierania pokarmu 154
7.4. Rola leptyny w regulacji pobierania pokarmu 156
7.5. Rola insuliny w regulacji pobierania pokarmu 157
7.6. Rola peptydów przewodu pokarmowego w regulacji pobierania pokarmu 157
7.6.1. Cholecystokinina 157
7.6.2. Peptyd YY 158
7.6.3. Glukagonopodobny peptyd 1 158
7.7. Rola składników pokarmowych w regulacji sytości 159
7.6.4. Oksyntomodulina 159
7.7.1. Zdolności sycące białek 160
7.7.2. Zdolności sycące węglowodanów i błonnika pokarmowego 160
7.7.3. Zdolności sycące tłuszczów 161
Piśmiennictwo 162
8. Regulacja masy ciała – Hanna Krauss, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Paweł Maćkowiak 164
8.1. Mechanizmy regulujące pobór pokarmu 164
8.2. Czynniki regulujące skład ciała i jego proporcje 168
8.2.1. Czynniki modyfikowalne i niemodyfikowalne 168
8.2.2. Hormony o ważnym znaczeniu dla regulacji masy ciała 169
8.3. Nadwaga i otyłość 175
8.3.1. Wskaźniki otyłości 175
8.3.2. Konsekwencje otyłości 176
8.3.3. Przyczyny otyłości 177
8.3.4. Aktywność fizyczna 180
8.3.5. Magazynowanie tkanki tłuszczowej 182
8.3.6. Głodówka 182
8.3.7. Racjonalna redukcja masy ciała 185
8.3.8. Utrzymanie prawidłowej masy ciała 187
8.4. Niedożywienie 188
8.4.1. Marasmus 189
8.4.2. Kwashiorkor 190
8.4.3. Metody służące do oceny stanu odżywienia 190
Piśmiennictwo 193
9. Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny – Ewelina Ewa Książek, Hanna Krauss, Alina Grochowalska, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska 196
9.1. Istota odpowiedzi immunologicznej 196
9.2. Układ immunologiczny błon śluzowych 201
9.2.1. Budowa bariery ochronnej GALT 202
9.2.2. Komórki immunokompetentne GALT 204
9.3. Składniki żywności jako czynnik stymulujący układ odpornościowy 205
9.3.1. Przeciwzapalne właściwości kwasów tłuszczowych 205
9.3.2. Rola olejów rybich w stymulowaniu funkcji układu odpornościowego 210
9.3.3. Immunostymulatory roślinne193 219
9.3.4. Immunomodulujące właściwości β-glukanu 219
9.3.5. Cytrusowe flawonoidy i olejki eteryczne 220
9.3.6. Właściwości lecznicze produktów pszczelich 222
Piśmiennictwo 225
10. Funkcje i znaczenie mikrobioty jelitowej – Ewelina Swora-Cwynar, Aneta Miżdal, Agnieszka Pompecka, Jacek Karczewski, Agnieszka Dobrowolska 232
10.1. Mikrobiota jelitowa – charakterystyka ogólna 232
10.2. Kształtowanie się mikrobioty jelitowej 234
10.3. Dieta a skład mikrobioty jelitowej 235
10.4. Dysbioza jelitowa we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego 237
10.5. Probiotyki, prebiotyki, kwasy ω-3 238
10.6. Przeszczep mikrobioty jelitowej 244
10.6.1. Metodologia transferu mikrobioty jelitowej 245
10.6.2. Potencjalne korzyści i zagrożenia płynące z przeszczepu mikroflory jelitowej 246
Piśmiennictwo 247
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego – Ewelina Ewa Książek, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss 250
11.1. Wprowadzenie 250
11.2. Mikrobiota przewodu pokarmowego 251
11.3. Rola mikrobioty jelitowej 254
11.4. Czynniki żywieniowe wpływające na mikrobiotę jelitową 256
11.5. Węglowodany, białka i tłuszcze 257
11.6. Bakterie fermentacji mlekowej i probiotyki 257
11.7. Prebiotyki 263
11.8. Polifenole 265
Piśmiennictwo 267
12. Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka – Magdalena Warchoł 270
12.1. Wprowadzenie 270
12.2. Programowanie metaboliczne 270
12.3. Żywienie w okresie przedkoncepcyjnym i w ciąży 273
12.3.1. Okres przedkoncepcyjny 273
12.3.2. Ciąża 277
12.4. Żywienie w 1. roku życia 283
12.4.1. Karmienie piersią 283
12.4.2. Produkty zastępujące mleko kobiece 288
12.4.3. Rozszerzanie diety 290
12.5. Żywienie dzieci między 1. a 3. rokiem życia 299
12.6. Żywienie dzieci i młodzieży 305
12.6.1. Białko 310
12.6.2. Tłuszcze 313
12.6.3. Węglowodany 314
12.6.4. Błonnik 315
12.7. Żywienie zdrowych dorosłych 318
12.8. Żywienie osób starszych 321
Piśmiennictwo 327
13. Żywienie osób aktywnych fizycznie – Ewa Śliwicka, Magdalena Warchoł 330
13.1. Wprowadzenie 330
13.2. Potrzeby energetyczne sportowców 331
13.2.1. Ujemny bilans energetyczny 334
13.2.2. Dodatni bilans energetyczny 336
13.2.3. Składniki pokarmowe w diecie osób aktywnych fizycznie 336
13.3. Żywienie sportowców w wieku rozwojowym 350
13.3.1. Specyficzne potrzeby żywieniowe 350
13.3.2. Zapotrzebowanie energetyczne 351
13.3.3. Makroskładniki 353
13.4. Suplementy 354
Piśmiennictwo 356
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych – Izabela Janik, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Hanna Krauss 358
14.1. Wprowadzenie 358
14.2. Nasiona chia (Salvia hispanica) 359
14.2.1. Zawartość białka 360
14.2.2. Zawartość tłuszczu 361
14.2.3. Zawartość błonnika 362
14.2.4. Aktywność antyoksydacyjna nasion chia 363
14.2.5. Zastosowanie praktyczne nasion szałwii hiszpańskiej 365
14.3. Jagody goji (Lycium barbarum) 366
14.3.1. Kompleks polisacharydowy jagód goji (Lycium barbarum polysaccharides, LBP) 367
14.3.2. Składniki bioaktywne 368
14.3.3. Właściwości prozdrowotne owoców Lycium barbarum 369
14.3.4. Bezpieczeństwo spożycia jagód goji 370
14.3.5. Interakcje jagód goi z lekami 371
14.4. Młody jęczmień (Hordeum vulgare) 372
14.4.1. Skład chemiczny oraz aktywność antyoksydacyjna 372
14.4.2. Udokumentowane właściwości młodego jęczmienia 373
14.5. Zielona kawa (Coffea sp.) 375
14.5.1. Zawartość składników bioaktywnych oraz aktywność antyoksydacyjna 377
14.5.2. Udokumentowane działanie zielonej kawy 378
14.6. Baobab afrykański (Adansonia digitata) 380
14.7. Morwa biała (Morus alba) 381
14.8. Yacon (jakon, Smallanthus sonchifolius) 383
14.9. Spirulina (Arthrospira maxima) 383
14.10. Maqui (Aristotelia chilensis) 384
Piśmiennictwo 386
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka – Klaudia Cugini, Hanna Krauss 390
15.1. Wprowadzenie 390
15.2. Sacharoza 390
15.3. Fruktoza 391
15.4. Wysokofruktozowy syrop kukurydziany (high fructose corn syrup, HFCS) 393
15.5. Stewia 394
15.6. Polialkohole 396
15.7. Sztuczne substancje słodzące (non-nutritive sweeteners, NNS) 398
Piśmiennictwo 400
16. Genomika żywienia – Ewa Miller-Kasprzak 402
16.1. Wprowadzenie 402
16.2. Nutrigenetyka – droga od genu do diety 403
16.2.1. Międzyosobnicza zmienność informacji genetycznej 403
16.2.2. Badania z obszaru nutrigenetyki 403
16.3. Nutrigenomika – droga od diety do genu 405
16.3.1. Substancje bioaktywne 406
16.3.2. Choroby dietozależne 408
16.3.3. Badania z obszaru nutrigenomiki 408
16.3.4. Epigenetyka w badaniach nutrigenomicznych 409
16.4. Genomika żywienia – przyszłość i kontrowersje 410
Piśmiennictwo 412
16.5. Podsumowanie 412
Skorowidz 414