"Mikrobiota przewodu pokarmowego"

Identyfikator Librowy: 212480

Spis treści

1. Wstęp 16

2. Mikrobiota – charakterystyka ogólna 19

3. Charakterystyka mikrobioty jamy ustnej 24

3.1. Mikrobiota a choroby jamy ustnej 30

3.1.1. Konkretne patogeny 30

3.1.2. Kombinacje poszczególnych patogenów/bakterii 31

3.1.3. Mikrobiom 33

3.1.4. Nowotwory jamy ustnej 34

4. Charakterystyka mikrobioty przełyku 37

4.1. Mikrobiota przełyku osób zdrowych 39

4.1.1. Wpływ wieku, diety i PPI na mikrobiotę przełyku 39

4.2. Mikrobiota w chorobach przełyku 43

5. Mikrobiota żołądka 52

5.1. Wpływ bakterii Helicobacter pylori na mikrobiotę żołądka 54

5.2. Wpływ PPI i antybiotyków na mikrobiotę żołądka 56

5.3. Wpływ diety na mikrobiotę żołądka 56

5.4. Wpływ chorób niezwiązanych z żołądkiem na mikrobiotę żołądka 58

5.5. Choroby żołądka 58

6. Mikrobiota jelitowa 62

6.1. Skład mikrobioty 62

6.2. Funkcje mikrobioty 65

7. Czynniki wpływające na mikrobiotę 70

7.1. Wpływ czynników wewnętrznych na mikrobiotę jelitową 70

7.1.1. Wiek 70

7.1.2. Płeć 78

7.1.3. Skład krwi 78

7.1.4. BMI 80

7.1.5. Rasa – pochodzenie etniczne 83

7.2. Wpływ diety na mikrobiotę jelitową 85

7.1.6. Czynniki genetyczne gospodarza 85

7.3. Wpływ palenia tytoniu na mikrobiotę jelitową 91

7.4. Wpływ leków na mikrobiotę jelitową 91

7.4.1. Inhibitory pompy protonowej (PPI) 91

7.4.2. Leki przeciwkrzepliwe 92

7.4.3. Metformina 92

7.4.4. Statyny 93

7.4.5. Antybiotyki 94

7.4.6. Inne leki 94

7.5. Wpływ chorób na mikrobiotę jelitową 96

7.5.1. Zespół jelita drażliwego (IBS) 97

7.5.2. Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) 100

7.5.3. Celiakia 102

7.5.4. Nowotwory przewodu pokarmowego 103

7.5.5. Rak jelita grubego 105

7.5.6. Biegunka infekcyjna 107

7.5.7. Choroby układu oddechowego 108

7.5.8. Choroby wątroby 109

7.5.9. Alkoholowa choroba wątroby (ALD) 114

7.5.10. Kamica nerkowa 116

7.5.11. Fibromialgia 118

7.5.12. Zaburzenia metaboliczne 119

7.5.13. Osteoporoza 124

7.5.14. Choroby układu sercowo-naczyniowego 125

7.5.15. Choroby ośrodkowego układu nerwowego 129

7.5.16. Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO) 130

7.5.17. Objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa jelita grubego 134

8. Modyfikacja mikrobioty jelitowej 136

8.1. Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki 138

8.2. Ryfaksymina alfa (RFXα) 140

8.3. Kwas ursodeoksycholowy (UDCA) 145

9. Modyfikacja mikrobioty jelitowej za pomocą czynnika egzogennego – drożdży Saccharomyces boulardii CNC M I-745 146

9.1. Drożdże Saccharomyces boulardii a inne drożdże Saccharomyces 146

9.2. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 – mechanizm działania 147

9.2.1. Działanie troficzne (w tym enzymatyczne) 147

9.2.2. Działanie przeciwdrobnoustrojowe 148

9.2.3. Działanie metaboliczne 148

9.2.4. Działanie przeciwzapalne 149

9.3. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania niekliniczne 152

9.4. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania kliniczne 163

10. Modyfikacja mikrobioty za pomocą czynnika endogennego – bakterii Bifidobacterium infantis 35624 183

10.1. Wpływ szczepu Bifidobacterium infantis 35624 na mikrobiotę 186

11. Podsumowanie 187

Piśmiennictwo 190

Skorowidz 204