"Psychologia nadmiernego jedzenia"
Identyfikator Librowy: 2470
Spis treści
WSTĘP 5
1. NADMIERNE JEDZENIE - NORMA CZY PATOLOGIA 7
2. PRZYCZYNY NADMIERNEGO JEDZENIA 11
2.1. Uwarunkowania biologiczne 11
2.2. Determinanty społeczno-kulturowe 16
2.3. Przyczyny psychologiczne 17
2.3.1. Zaburzenia mechanizmu samoregulacji 17
2.3.2. Przekonania, oczekiwania i predyspozycje osobowościowe 20
2.3.3. Emocje a jedzenie 22
2.3.4. Stres i nieumiejętność radzenia sobie 27
2.4. Odchudzanie się - przyczyna czy skutek nadmiernego jedzenia 29
3. NADWAGA I OTYŁOŚĆ JAKO KONSEKWENCJE NADMIERNEGO JEDZENIA 34
3.1. Epidemiologia zjawiska 34
3.2. Nadwaga i otyłość w aspekcie historycznym 36
3.3. Rodzaje i kryteria oceny nadwagi i otyłości 38
3.4. Czynniki sprzyjające powstawaniu nadwagi i otyłości 49
3.4.1. Czynniki biologiczne 49
3.4.2. Czynniki środowiskowe 52
3.4.3. Czynniki psychologiczne 56
3.5. Skutki nadwagi i otyłości 60
3.5.1. Konsekwencje medyczne 60
3.5.2. Konsekwencje społeczno-psychologiczne 64
3.6. Sposoby redukcji nadwagi 67
3.6.1. Tradycyjne sposoby redukcji nadwagi 67
3.6.2. Psychologiczne sposoby redukowania nadwagi - modyfikacja zachowań 76
4. METODOLOGIA BADAŃ WŁASNYCH 87
4.1. Założenia i cele badawcze 87
4.2. Metodystatystycznejanalizywyników 89
5. KONSTRUKCJA NARZĘDZI BADAWCZYCH 92
5.1. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem (KZZJ) 92
5.2. Skala Osobistego Wpływu na Redukcję Nadwagi (SOW-RN) 97
5.3. Skala Poczucia Własnej Skuteczności w Redukcji Nadwagi (SPWS-RN) 99
6. BADANIA DZIECI 103
6.1.Pytania i hipotezy badawcze 103
6.2. Osoby badane 104
6.3. Zastosowane techniki badawcze 105
6.4. Analiza wyników badań 107
6.4.1. Zmienne psychologiczne a zachowania związane z jedzeniem 107
6.4.2. Zachowania związane z jedzeniem i zmienne psychologiczne a masa ciała 114
6.4.3. Wyznaczniki zachowań jedzeniowych i masy ciała u dzieci z nadwagą 120
6.5. Podsumowanie 127
7. BADANIA MŁODZIEŻY 132
7.1. Pytania i hipotezy badawcze 132
7.2. Osoby badane 133
7.3. Zastosowane techniki badawcze 134
7.4. Analiza wyników badań 136
7.4.1. Zmienne psychologiczne a zachowania związane z jedzeniem 137
7.4.2. Zachowania jedzeniowe i zmienne psychologiczne a masa ciała 142
7.4.3. Wyznaczniki zachowań związanych z jedzeniem i masy ciała u młodzieży z nadwagą 147
7.5. Podsumowanie 156
8. BADANIA OSÓB DOROSŁYCH 161
8.1. Pytania i hipotezy badawcze 161
8.2. Osoby badane 162
8.3. Zastosowane techniki badawcze 163
8.4. Wyniki badań 164
8.4.1. Wyniki badań w grupie mężczyzn 166
8.4.2. Wyniki badań w grupie kobiet 177
8.5. Podsumowanie 179
9. STRUKTURALNY MODEL ZALEŻNOŚCI MIĘDZY ZMIENNYMI W BADANYCH GRUPACH 194
10. PROGRAMY PSYCHOLOGICZNEGO WSPOMAGANIA REDUKCJI NADWAGI 200
10.1. Założenia 200
10.2. Stosowane formy oddziaływań 201
Warsztat 1. Nadwaga i otyłość - co wiem na ten temat 204
10.3. ZDROWY STYL ŻYCIA - Jak zapobiegać nadwadze i otyłości. Program dla młodzieży 204
Warsztat 2. Jak prawidłowo się odżywiać i kształtować.właściwe nawyki żywieniowe 209
Warsztat 3. Jak być stanowczą w zachowaniach związanych z jedzeniem 215
Warsztat 4. Jak uzyskać pewność siebie i wzmocnić poczucie własnej wartości 218
Warsztat.5. Jak radzić sobie ze stresem 222
Sesja 1. Co powinnaś wiedzieć o otyłości 228
10.4. Program oddziaływań psychologicznych wspomagających redukcję nadwagi u kobiet 228
Sesja 2. Monitorowanie zachowań związanych z jedzeniem, czyli kiedy, gdzie i dlaczego jem 233
Sesja 3. Jak schudnąć 238
Sesja 4. Jak zmieniać zachowania sprzyjające nadmiernemu jedzeniu 246
Sesja 5. Jak wytrwać i nie zrezygnować 250
Sesja 6. Uwierz w siebie i bądź bardziej skuteczna 254
Sesja 7. Myśl pozytywnie 257
Sesja 8. Jak być bardziej stanowczą 260
Sesja 9. Pokonaj stres 263
Sesja 10. Jak radzić sobie z negatywnymi emocjami 265
11. EWALUACJA PROGRAMÓW 271
11.1. Ewaluacja programu redukcji nadwagi u młodzieży 271
SPIS RYSUNKÓW 311