"Psychologia nadmiernego jedzenia"

Identyfikator Librowy: 2470

Spis treści

WSTĘP 5

1. NADMIERNE JEDZENIE - NORMA CZY PATOLOGIA 7

2. PRZYCZYNY NADMIERNEGO JEDZENIA 11

2.1. Uwarunkowania biologiczne 11

2.2. Determinanty społeczno-kulturowe 16

2.3. Przyczyny psychologiczne 17

2.3.1. Zaburzenia mechanizmu samoregulacji 17

2.3.2. Przekonania, oczekiwania i predyspozycje osobowościowe 20

2.3.3. Emocje a jedzenie 22

2.3.4. Stres i nieumiejętność radzenia sobie 27

2.4. Odchudzanie się - przyczyna czy skutek nadmiernego jedzenia 29

3. NADWAGA I OTYŁOŚĆ JAKO KONSEKWENCJE NADMIERNEGO JEDZENIA 34

3.1. Epidemiologia zjawiska 34

3.2. Nadwaga i otyłość w aspekcie historycznym 36

3.3. Rodzaje i kryteria oceny nadwagi i otyłości 38

3.4. Czynniki sprzyjające powstawaniu nadwagi i otyłości 49

3.4.1. Czynniki biologiczne 49

3.4.2. Czynniki środowiskowe 52

3.4.3. Czynniki psychologiczne 56

3.5. Skutki nadwagi i otyłości 60

3.5.1. Konsekwencje medyczne 60

3.5.2. Konsekwencje społeczno-psychologiczne 64

3.6. Sposoby redukcji nadwagi 67

3.6.1. Tradycyjne sposoby redukcji nadwagi 67

3.6.2. Psychologiczne sposoby redukowania nadwagi - modyfikacja zachowań 76

4. METODOLOGIA BADAŃ WŁASNYCH 87

4.1. Założenia i cele badawcze 87

4.2. Metodystatystycznejanalizywyników 89

5. KONSTRUKCJA NARZĘDZI BADAWCZYCH 92

5.1. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem (KZZJ) 92

5.2. Skala Osobistego Wpływu na Redukcję Nadwagi (SOW-RN) 97

5.3. Skala Poczucia Własnej Skuteczności w Redukcji Nadwagi (SPWS-RN) 99

6. BADANIA DZIECI 103

6.1.Pytania i hipotezy badawcze 103

6.2. Osoby badane 104

6.3. Zastosowane techniki badawcze 105

6.4. Analiza wyników badań 107

6.4.1. Zmienne psychologiczne a zachowania związane z jedzeniem 107

6.4.2. Zachowania związane z jedzeniem i zmienne psychologiczne a masa ciała 114

6.4.3. Wyznaczniki zachowań jedzeniowych i masy ciała u dzieci z nadwagą 120

6.5. Podsumowanie 127

7. BADANIA MŁODZIEŻY 132

7.1. Pytania i hipotezy badawcze 132

7.2. Osoby badane 133

7.3. Zastosowane techniki badawcze 134

7.4. Analiza wyników badań 136

7.4.1. Zmienne psychologiczne a zachowania związane z jedzeniem 137

7.4.2. Zachowania jedzeniowe i zmienne psychologiczne a masa ciała 142

7.4.3. Wyznaczniki zachowań związanych z jedzeniem i masy ciała u młodzieży z nadwagą 147

7.5. Podsumowanie 156

8. BADANIA OSÓB DOROSŁYCH 161

8.1. Pytania i hipotezy badawcze 161

8.2. Osoby badane 162

8.3. Zastosowane techniki badawcze 163

8.4. Wyniki badań 164

8.4.1. Wyniki badań w grupie mężczyzn 166

8.4.2. Wyniki badań w grupie kobiet 177

8.5. Podsumowanie 179

9. STRUKTURALNY MODEL ZALEŻNOŚCI MIĘDZY ZMIENNYMI W BADANYCH GRUPACH 194

10. PROGRAMY PSYCHOLOGICZNEGO WSPOMAGANIA REDUKCJI NADWAGI 200

10.1. Założenia 200

10.2. Stosowane formy oddziaływań 201

Warsztat 1. Nadwaga i otyłość - co wiem na ten temat 204

10.3. ZDROWY STYL ŻYCIA - Jak zapobiegać nadwadze i otyłości. Program dla młodzieży 204

Warsztat 2. Jak prawidłowo się odżywiać i kształtować.właściwe nawyki żywieniowe 209

Warsztat 3. Jak być stanowczą w zachowaniach związanych z jedzeniem 215

Warsztat 4. Jak uzyskać pewność siebie i wzmocnić poczucie własnej wartości 218

Warsztat.5. Jak radzić sobie ze stresem 222

Sesja 1. Co powinnaś wiedzieć o otyłości 228

10.4. Program oddziaływań psychologicznych wspomagających redukcję nadwagi u kobiet 228

Sesja 2. Monitorowanie zachowań związanych z jedzeniem, czyli kiedy, gdzie i dlaczego jem 233

Sesja 3. Jak schudnąć 238

Sesja 4. Jak zmieniać zachowania sprzyjające nadmiernemu jedzeniu 246

Sesja 5. Jak wytrwać i nie zrezygnować 250

Sesja 6. Uwierz w siebie i bądź bardziej skuteczna 254

Sesja 7. Myśl pozytywnie 257

Sesja 8. Jak być bardziej stanowczą 260

Sesja 9. Pokonaj stres 263

Sesja 10. Jak radzić sobie z negatywnymi emocjami 265

11. EWALUACJA PROGRAMÓW 271

11.1. Ewaluacja programu redukcji nadwagi u młodzieży 271

SPIS RYSUNKÓW 311