"Żywienie w chorobie nowotworowej"

Identyfikator Librowy: 248413

Spis treści

1. ZNACZENIE ROLI DIETETYKA W ZAKRESIE ŻYWIENIA PACJENTA ONKOLOGICZNEGO - Anna Koper, Dorota Łoboda 18

2. RACJONALNE ODŻYWIANIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ - Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper 30

3. DIETY W LECZENIU ONKOLOGICZNYM - Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper 48

3.1. Dieta łatwostrawna 49

3.2. Diety o zmienionej konsystencji 51

3.3. Dieta płynna wzmocniona 51

3.4. Dieta łatwostrawna mielona 53

3.5. Diety indywidualne/specjalne 54

3.6. Ileostomia 57

4. WPŁYW LECZENIA CHIRURGICZNEGO NA ŻYWIENIE PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Wojciech Zegarski, Bartosz Skonieczny 65

4.1. Ocena stanu odżywienia 66

4.2. Wskazania do leczenia żywieniowego w chirurgii 67

4.3. Żywienie dojelitowe 68

4.4. Żywienie pozajelitowe 72

4.5. Monitorowanie leczenia żywieniowego 75

5. WPŁYW LECZENIA SYSTEMOWEGO NA ŻYWIENIE PACJENTÓW - Krzysztof Jan Koper, Agnieszka Koper 79

5.1. Skutki uboczne chemioterapii 79

5.1.1. Nudności i wymioty 79

5.1.2. Biegunki 82

5.1.3. Zaparcia 84

5.1.4. Zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego 84

5.1.5. Niedokrwistość 85

5.1.6. Leukopenia i neutropenia 86

5.2. Odżywianie w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas chemioterapii 87

5.2.1. Ogólne zalecenia postępowania dotyczące odżywiania dla pacjentów onkologicznych 88

5.2.2. Szczegółowe zalecenia dotyczące postępowania ze szczególnym uwzględnieniem odżywiania w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas chemioterapii 89

5.2.3. Biegunka 90

5.2.4. Zaparcia 91

5.2.5. Nudności i wymioty 92

5.2.6. Zaburzenia łaknienia 93

5.2.7. Nadmierny apetyt 94

5.2.8. Zaburzenia smaku 94

5.2.9. Kserostomia 95

5.2.10. Problemy z przełykaniem 96

5.2.11. Zapalenie kącików ust 96

5.2.12. Zmiany śluzówkowe w jamie ustnej, gardle, krtani 96

5.2.13. Spadek odporności 97

5.2.14. Niedokrwistość 97

5.3. Podsumowanie 98

5.2.15. Leukopenia 98

5.2.16. Dodatkowe zalecenia postępowania dotyczące diety w czasie hormonoterapii 98

6. WPŁYW RADIOTERAPII NA ŻYWIENIE PACJENTÓW - Krzysztof Roszkowski, Maciej Blok 101

6.1. Powikłania wczesne radioterapii wpływające na żywienie pacjenta 101

6.1.1. Skóra 102

6.1.2. Jama ustna i gardło 102

6.1.3. Przełyk 103

6.1.4. Jama brzuszna 103

6.2. Powikłania późne radioterapii wpływające na odżywianie 104

6.1.5. Powikłania ogólnoustrojowe 104

6.2.1. Zwężenia przewodu pokarmowego 105

6.2.2. Zaburzenia wchłaniania, biegunki, krwawienia 105

6.2.3. Kserostomia 105

7. TRUDNOŚCI W PRZYJMOWANIU POKARMÓW U PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Paweł Molus 107

7.1. Chemioterapia 107

7.2. Radioterapia 108

7.3. Leczenie operacyjne 108

7.4. Powikłania i sposoby ich leczenia 108

7.5. Grzybice jamy ustnej 109

7.6. Kserostomia 110

7.7. Higiena jamy ustnej 112

7.8. Dieta 113

8. MITY I STEREOTYPY ŻYWIENIOWE - Katarzyna Bandoch 115

8.1. Mity i stereotypy dotyczące witamin i pierwiastków 116

8.2. Mity i stereotypy dotyczące produktów pokarmowych 120

9. BEZPIECZEŃSTWO PACJENTA W KONTEKŚCIE ZAKAŻEŃ SZPITALNYCH - Renata Jakobi, Barbara Jakobi-Banaś 125

9.1. Działania podczas zakładania cewnika (maksymalne środki barierowe i antyseptyka skóry) 129

9.2. Opatrunek miejsca wkłucia cewnika: antyseptyka i odstępy czasowe pomiędzy zmianami opatrunku 130

9.3. Okres utrzymania cewnika, jego wymiana, wymiana za pomocą prowadnicy 130

9.4. Manipulacje i antyseptyka nasadek i łączników dostrzykiwania 131

9.5. Okresy wymiany systemów infuzyjnych 131

10. ASPEKTY PSYCHOLOGICZNE ŻYWIENIA - Bożena Kawiecka-Dziembowska 134

10.1. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 134

10.2. Ja cielesne, obraz własnego ciała, problem postrzegania własnego ciała przez chorego a odżywianie 135

10.3. Stres, odżywianie emocjonalne a nieprawidłowe nawyki żywieniowe 136

10.4. Stan zdrowia - rola odżywiania się w powstawaniu chorób 138

10.5. Zaburzenia jedzenia - niedożywienie, jadłowstręt, anoreksja, kacheksja, ortoreksja 140

10.6. Psychologia zachowań zdrowotnych - edukacja, model zmiany 143

11. DOUSTNE DIETY PRZEMYSŁOWE (ONS) U PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Sławomir Wileński, Krzysztof Jan Koper, Agnieszka Koper 148

11.1. Skład 150

11.2. Podział i zastosowanie ONS 151

11.2.1. ONS dla diabetyków 154

11.2.2. ONS dla pacjentów ze schorzeniami wątroby 154

11.2.3. ONS dla pacjentów z chorobami trzustki i dróg żółciowych 155

11.2.4. ONS dla pacjentów z chorobami nerek 155

11.2.5. ONS immunomodulujące 155

11.3. Działania uboczne ONS 156

11.2.6. ONS stosowane w okresie okołooperacyjnym 156

11.2.7. ONS w chorobie nowotworowej 156

11.4. Podsumowanie 158