"Współczesna chemia analityczna"
Identyfikator Librowy: 261788
Spis treści
Przedmowa do wydania 1 Adam Hulanicki 10
Przedmowa do wydania 2 Ewa Bulska 11
Rozdział 1. Kierunki rozwoju współczesnej chemii analitycznej Adam Hulanicki 12
Rozdział 2. Cele i realizacja procesu analitycznego Adam Hulanick 14
Rozdział 3. Parametry analityczne procedury pomiarowej 19
3.1. Precyzja, dokładność i niepewność pomiarów Adam Hulanicki 19
3.2. Wykrywalność Adam Hulanicki 28
3.3. Selektywność i interferencje Adam Hulanicki 31
3.4. Kryteria wyboru techniki i procedury analitycznej Adam Hulanicki 35
3.5. Walidacja procedury pomiarowej Ewa Bulska 39
Rozdział 4. Spójność pomiarów chemicznych 43
4.1. Metody kalibracji w pomiarach analitycznych Adam Hulanicki 43
4.2. Wzorce i materiały odniesienia Adam Hulanicki 50
4.3. Kalibracja i spójność pomiarów chemicznych Ewa Bulska 52
Rozdział 5. Oznaczanie składników śladowych 55
5.1. Analiza śladowa Adam Hulanicki 55
5.2. Kierunki rozwoju analizy śladowej w ostatnich latach Beata Godlewska-Żyłkiewicz, Barbara Wagner 61
Rozdział 6. Specjacja chemiczna 66
6.1. Specjacja i analiza specjacyjna Adam Hulanicki 66
6.2. Rozwój procedur pomiarowych w analizie specjacyjnej Anna Ruszczyńska, Marcin Wojciechowski 86
Rozdział 7. Analiza procesowa 93
7.1. Podstawy analizy procesowej Adam Hulanicki 93
7.2. Analiza procesowa – uwarunkowania i instrumentacja Marek Trojanowicz 98
Rozdział 8. Analiza powierzchni 113
8.1. Analiza powierzchni – analiza rozmieszczenia Adam Hulanicki 113
8.2. Kierunki rozwoju i nowe możliwości analizy powierzchni Mikołaj Donten 125
Rozdział 9. Analiza przepływowa 129
9.1. Metody analizy przepływowej Adam Hulanicki 129
9.2. Od skomplikowanych do najprostszych. Trendy w analityce przepływowej Izabela Lewińska, Łukasz Tymecki 140
9.3. Analizatory dyskretne Adriana Palińska-Saadi 144
Rozdział 10. Techniki sprzężone 150
10.1. Techniki sprzężone w chemii analitycznej Adam Hulanicki 150
10.2. Techniki rozdzielania Krystyna Pyrzyńska 159
Rozdział 11. Czujniki chemiczne 166
11.1. Rodzaje czujników chemicznych Adam Hulanicki 166
11.2. Czujniki chemiczne – nowe możliwości i wyzwania Agata Michalska, Krzysztof Maksymiuk 194
Rozdział 12. Miniaturyzacja w analizie chemicznej Adam Hulanicki 200
Rozdział 13. Ocena jakości wyników pomiarów chemicznych 204
13.1. Zapewnienie jakości w analizie chemicznej Adam Hulanicki 204
13.2. Ważność wyników pomiarów chemicznych Ewa Bulska 213
Literatura uzupełniająca 216
Skorowidz rzeczowy 219