"Współczesna chemia analityczna"

Identyfikator Librowy: 261788

Spis treści

Przedmowa do wydania 1 Adam Hulanicki 10

Przedmowa do wydania 2 Ewa Bulska 11

Rozdział 1. Kierunki rozwoju współczesnej chemii analitycznej Adam Hulanicki 12

Rozdział 2. Cele i realizacja procesu analitycznego Adam Hulanick 14

Rozdział 3. Parametry analityczne procedury pomiarowej 19

3.1. Precyzja, dokładność i niepewność pomiarów Adam Hulanicki 19

3.2. Wykrywalność Adam Hulanicki 28

3.3. Selektywność i interferencje Adam Hulanicki 31

3.4. Kryteria wyboru techniki i procedury analitycznej Adam Hulanicki 35

3.5. Walidacja procedury pomiarowej Ewa Bulska 39

Rozdział 4. Spójność pomiarów chemicznych 43

4.1. Metody kalibracji w pomiarach analitycznych Adam Hulanicki 43

4.2. Wzorce i materiały odniesienia Adam Hulanicki 50

4.3. Kalibracja i spójność pomiarów chemicznych Ewa Bulska 52

Rozdział 5. Oznaczanie składników śladowych 55

5.1. Analiza śladowa Adam Hulanicki 55

5.2. Kierunki rozwoju analizy śladowej w ostatnich latach Beata Godlewska-Żyłkiewicz, Barbara Wagner 61

Rozdział 6. Specjacja chemiczna 66

6.1. Specjacja i analiza specjacyjna Adam Hulanicki 66

6.2. Rozwój procedur pomiarowych w analizie specjacyjnej Anna Ruszczyńska, Marcin Wojciechowski 86

Rozdział 7. Analiza procesowa 93

7.1. Podstawy analizy procesowej Adam Hulanicki 93

7.2. Analiza procesowa – uwarunkowania i instrumentacja Marek Trojanowicz 98

Rozdział 8. Analiza powierzchni 113

8.1. Analiza powierzchni – analiza rozmieszczenia Adam Hulanicki 113

8.2. Kierunki rozwoju i nowe możliwości analizy powierzchni Mikołaj Donten 125

Rozdział 9. Analiza przepływowa 129

9.1. Metody analizy przepływowej Adam Hulanicki 129

9.2. Od skomplikowanych do najprostszych. Trendy w analityce przepływowej Izabela Lewińska, Łukasz Tymecki 140

9.3. Analizatory dyskretne Adriana Palińska-Saadi 144

Rozdział 10. Techniki sprzężone 150

10.1. Techniki sprzężone w chemii analitycznej Adam Hulanicki 150

10.2. Techniki rozdzielania Krystyna Pyrzyńska 159

Rozdział 11. Czujniki chemiczne 166

11.1. Rodzaje czujników chemicznych Adam Hulanicki 166

11.2. Czujniki chemiczne – nowe możliwości i wyzwania Agata Michalska, Krzysztof Maksymiuk 194

Rozdział 12. Miniaturyzacja w analizie chemicznej Adam Hulanicki 200

Rozdział 13. Ocena jakości wyników pomiarów chemicznych 204

13.1. Zapewnienie jakości w analizie chemicznej Adam Hulanicki 204

13.2. Ważność wyników pomiarów chemicznych Ewa Bulska 213

Literatura uzupełniająca 216

Skorowidz rzeczowy 219