"Choroba stłuszczeniowa wątroby"
Identyfikator Librowy: 26661
Spis treści
Wstęp - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 4
Funkcje wątroby w organizmie człowieka - Mirosław Jarosz 6
Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby - definicja - Mirosław Jarosz 9
Częstość występowania niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby w populacji - Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 12
Sytuacja epidemiologiczna 14
Przyczyny dużej częstości występowania NAFLD 16
Nadmierna masa ciała 16
Cukrzyca 17
Niewłaściwa dieta 17
Zaburzenia lipidowe 17
Niska aktywność fizyczna 18
Przyczyny choroby i konsekwencje - Wioleta Respondek 20
Oporność na insulinę główną przyczyną stłuszczenia wątroby 23
Konsekwencje niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby 28
Objawy kliniczne i rozpoznanie niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby - Ewa Godziemba-Maliszewska 31
Objawy kliniczne niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby (NAFLD) 31
Badanie przedmiotowe i podmiotowe 31
Nieprawidłowości w badaniach pomocniczych 33
Badania laboratoryjne 33
Badania obrazowe 35
Ocena histologiczna punktatu wątroby (biopsja wątroby) 36
Nowe metody diagnostyczne 37
Rozpoznanie niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby 40
Zalecenia żywieniowe i styl życia - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 42
Zasady żywienia w leczeniu otyłości 46
Aktywność fizyczna 48
Przykładowe jadłospisy - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 54
Wartość energetyczna - 1200 kcal/dobę 54
Wartość energetyczna - 1500 kcal/dobę 68
Wartość energetyczna - 2000 kcal/dobę 82
Piśmiennictwo 96