"Choroba stłuszczeniowa wątroby"

Identyfikator Librowy: 26661

Spis treści

Wstęp - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 4

Funkcje wątroby w organizmie człowieka - Mirosław Jarosz 6

Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby - definicja - Mirosław Jarosz 9

Częstość występowania niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby w populacji - Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 12

Sytuacja epidemiologiczna 14

Przyczyny dużej częstości występowania NAFLD 16

Nadmierna masa ciała 16

Cukrzyca 17

Niewłaściwa dieta 17

Zaburzenia lipidowe 17

Niska aktywność fizyczna 18

Przyczyny choroby i konsekwencje - Wioleta Respondek 20

Oporność na insulinę główną przyczyną stłuszczenia wątroby 23

Konsekwencje niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby 28

Objawy kliniczne i rozpoznanie niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby - Ewa Godziemba-Maliszewska 31

Objawy kliniczne niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby (NAFLD) 31

Badanie przedmiotowe i podmiotowe 31

Nieprawidłowości w badaniach pomocniczych 33

Badania laboratoryjne 33

Badania obrazowe 35

Ocena histologiczna punktatu wątroby (biopsja wątroby) 36

Nowe metody diagnostyczne 37

Rozpoznanie niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby 40

Zalecenia żywieniowe i styl życia - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 42

Zasady żywienia w leczeniu otyłości 46

Aktywność fizyczna 48

Przykładowe jadłospisy - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 54

Wartość energetyczna - 1200 kcal/dobę 54

Wartość energetyczna - 1500 kcal/dobę 68

Wartość energetyczna - 2000 kcal/dobę 82

Piśmiennictwo 96