"Jedzenie i inne rzeczy"
Identyfikator Librowy: 267972
Spis treści
Wstęp 10
1. Jedzenie przez socjologiczny pryzmat 18
Nie tylko żywność 19
Jedzenie to konsumpcja 24
Jedzenie to praktyka 29
Czym jest praktyka społeczna? 30
Teoria praktyk w praktyce badawczej 37
Do czego służy jedzenie? 40
Jedzenie to zrzeszenie 44
Symetryczne pozycje 46
Kim są aktanci? 47
Dynamika kolektywów 50
O czym mówią zrzeszenia? 53
2. Duch i praktyka zmian żywieniowych 58
Tabu, obrzydzenie i postrzeganie ryzyka żywnościowego 62
Codzienne praktyki obaw żywieniowych 71
Zrzeszenia jedzeniowe w stanie alertu 77
3. Opowiadanie o jedzeniu 82
Co słychać w jedzeniowych narracjach? 83
Rozmowy z ludźmi a rozumienie sieci 87
Podążanie za relacjami społecznymi, danymi i sensem 92
4. Kwestia dystrybucji: pomoc żywnościowa i niemarnowanie 102
Problem bezpieczeństwa żywnościowego 103
Banki żywności jako dystrybucyjny pomost 107
Policzmy się! 110
Kim są beneficjenci pomocy? Rozmieszczenie interesów aktorów 118
Bankowe instrukcje i scenariusze 121
Gromadzenie i zatrzymywanie: bankowy magazyn 129
Praktyki mobilności i samochodowe kolektywy 133
Przepakowanie jako istota dystrybucyjnej pracy kolektywu 137
Sprawiedliwość: „po równo” i „do woli” 140
Radzenie sobie z nadmiarem – w niedostatku 144
Godność praktykowana 148
Rozproszona praca kolektywu 155
5. Kwestia skali: produkcja ekologiczna 162
Nieporządek w systemach żywnościowych 168
Czy możliwe są inne gospodarki żywnościowe? 175
Z czego składa się ekologiczny kolektyw? 184
Granice kolektywu: „Ugotuj mi, ja ci dam jakieś pieniądze” 188
Granice kolektywu: żeby forma nie przerosła treści 191
Granice kolektywu: rola pieniędzy 193
Kontrola granic 198
Kontrola granic: co tu robią opakowania? 199
Kontrola granic: inni aktanci pukają do bram kolektywu 205
Nowy w sieci: pandemia COVID-19 208
Produkcja ekologiczna to lokalna sprawa? 212
6. Kwestia mięsa: wykluczenie wegetariańskie 218
Jarstwo: wstrzemięźliwość, pacyfizm, emancypacja i styl życia 219
Kłączowa struktura zrzeszenia 225
Ścieżki roślinnej zmiany 229
Dwa modele jedzenia roślinnego: alternatywa kulturowa i alternatywy mięsa 238
Wtyczki, czyli oferty wegetariańskiego upodmiotowienia 245
Kawiarniana swoboda 247
Wygoda: wziąć z półki i nie zastanawiać się 253
Hedonistyczna wtyczka wegetarianizmu 258
Praktykowanie tradycji w wariancie bezmięsnym 261
Dalsze ruchy wahadła 265
Uwagi końcowe. Poruszenie w systemach żywnościowych 270
Zmiana społeczna 270
Na granicach rynku 274
Polityka 278
Bibliografia 284