"Jedzenie i inne rzeczy"

Identyfikator Librowy: 267972

Spis treści

Wstęp 10

1. Jedzenie przez socjologiczny pryzmat 18

Nie tylko żywność 19

Jedzenie to konsumpcja 24

Jedzenie to praktyka 29

Czym jest praktyka społeczna? 30

Teoria praktyk w praktyce badawczej 37

Do czego służy jedzenie? 40

Jedzenie to zrzeszenie 44

Symetryczne pozycje 46

Kim są aktanci? 47

Dynamika kolektywów 50

O czym mówią zrzeszenia? 53

2. Duch i praktyka zmian żywieniowych 58

Tabu, obrzydzenie i postrzeganie ryzyka żywnościowego 62

Codzienne praktyki obaw żywieniowych 71

Zrzeszenia jedzeniowe w stanie alertu 77

3. Opowiadanie o jedzeniu 82

Co słychać w jedzeniowych narracjach? 83

Rozmowy z ludźmi a rozumienie sieci 87

Podążanie za relacjami społecznymi, danymi i sensem 92

4. Kwestia dystrybucji: pomoc żywnościowa i niemarnowanie 102

Problem bezpieczeństwa żywnościowego 103

Banki żywności jako dystrybucyjny pomost 107

Policzmy się! 110

Kim są beneficjenci pomocy? Rozmieszczenie interesów aktorów 118

Bankowe instrukcje i scenariusze 121

Gromadzenie i zatrzymywanie: bankowy magazyn 129

Praktyki mobilności i samochodowe kolektywy 133

Przepakowanie jako istota dystrybucyjnej pracy kolektywu 137

Sprawiedliwość: „po równo” i „do woli” 140

Radzenie sobie z nadmiarem – w niedostatku 144

Godność praktykowana 148

Rozproszona praca kolektywu 155

5. Kwestia skali: produkcja ekologiczna 162

Nieporządek w systemach żywnościowych 168

Czy możliwe są inne gospodarki żywnościowe? 175

Z czego składa się ekologiczny kolektyw? 184

Granice kolektywu: „Ugotuj mi, ja ci dam jakieś pieniądze” 188

Granice kolektywu: żeby forma nie przerosła treści 191

Granice kolektywu: rola pieniędzy 193

Kontrola granic 198

Kontrola granic: co tu robią opakowania? 199

Kontrola granic: inni aktanci pukają do bram kolektywu 205

Nowy w sieci: pandemia COVID-19 208

Produkcja ekologiczna to lokalna sprawa? 212

6. Kwestia mięsa: wykluczenie wegetariańskie 218

Jarstwo: wstrzemięźliwość, pacyfizm, emancypacja i styl życia 219

Kłączowa struktura zrzeszenia 225

Ścieżki roślinnej zmiany 229

Dwa modele jedzenia roślinnego: alternatywa kulturowa i alternatywy mięsa 238

Wtyczki, czyli oferty wegetariańskiego upodmiotowienia 245

Kawiarniana swoboda 247

Wygoda: wziąć z półki i nie zastanawiać się 253

Hedonistyczna wtyczka wegetarianizmu 258

Praktykowanie tradycji w wariancie bezmięsnym 261

Dalsze ruchy wahadła 265

Uwagi końcowe. Poruszenie w systemach żywnościowych 270

Zmiana społeczna 270

Na granicach rynku 274

Polityka 278

Bibliografia 284