"Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1"
Libra identifier: 273007
Table of Contents
Przedmowa 16
Wykaz wybranych akronimów 20
Część I. Wstęp 24
1 Człowiek i jego pokarm Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska 26
1.1. Wprowadzenie 26
1.2. Zarys ewolucji żywienia się człowieka 27
1.3. Zmiany w sposobie pozyskiwania żywności a środowisko naturalne 31
1.4. Wiedza jako instrument kształtowania zachowań żywieniowych 35
Literatura uzupełniająca 43
To jest najważniejsze 43
2 Historia nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 45
2.1. Wprowadzenie 45
2.2. Początki nauki o żywieniu człowieka i jej współczesne definiowanie 46
2.3. Osiągnięcia Polaków i polskich instytucji badawczych w rozwoju nauki o żywieniu 50
To jest najważniejsze 55
Literatura uzupełniająca 56
3 Cele i zadania nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 58
3.1. Wprowadzenie 58
3.2. Zadania nauki o żywieniu w aspekcie wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego 59
To jest najważniejsze 65
Literatura uzupełniająca 66
4 Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe Stanisław Berger, Ewa Świstak 67
4.1. Wprowadzenie 67
4.2. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 67
4.3. Problemy żywieniowe Polski 72
4.4. Organizacje międzynarodowe zajmujące się zagadnieniami wyżywienia ludności 80
To jest najważniejsze 86
Literatura uzupełniająca 87
Część II. Elementy fizjologii żywienia 90
5 Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu Marian Grzymisławski, Małgorzata Grzymisławska 92
5.1. Wprowadzenie 92
5.2. Układ pokarmowy 93
5.3. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 105
To jest najważniejsze 108
Literatura uzupełniająca 109
6 Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne Jan Gawęcki 110
6.1. Wprowadzenie 110
6.2. Głód i sytość 111
6.3. Apetyt 120
To jest najważniejsze 125
Literatura uzupełniająca 126
7 Trawienie i wchłanianie Jan Gawęcki 128
7.1. Wprowadzenie 128
7.2. Trawienie 128
7.3. Wchłanianie 133
7.4. Regulacja procesów trawiennych 138
7.5. Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 140
7.6. Strawność i biodostępność 143
To jest najważniejsze 149
Literatura uzupełniająca 150
8 Podstawy metabolizmu człowieka Joanna Gromadzka-Ostrowska 151
8.1. Wprowadzenie 151
8.2. Ogólna charakterystyka metabolizmu 151
8.3. Metabolizm białek 155
8.4. Metabolizm aminokwasów 157
8.5. Metabolizm węglowodanów 160
8.6. Metabolizm tłuszczów 163
8.7. Rytm dobowy procesów metabolicznych 168
To jest najważniejsze 171
Literatura uzupełniająca 172
Część III. Energia i składniki odżywcze 174
9 Energia Jan Jeszka , Magdalena Człapka-Matyasik 176
9.1. Wprowadzenie 176
9.2. Potrzeby energetyczne organizmu 178
9.3. Wartość energetyczna pożywienia 191
9.4. Bilans energii – kontrola masy i składu ciała 195
To jest najważniejsze 201
Literatura uzupełniająca 202
10 Węglowodany Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka 203
10.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 203
10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu 217
10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organiźmie 222
10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie 227
10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 235
To jest najważniejsze 238
Literatura uzupełniająca 239
11 Tłuszcze Światosław Ziemlański , Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander Siger 241
11.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 241
11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu 251
11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organiźmie 256
11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie 263
11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 270
To jest najważniejsze 272
Literatura uzupełniająca 273
12 Białka Lech Hryniewiecki , Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara Pietruszka 275
12.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 275
12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 278
12.3. Wartość odżywcza białek 282
12.4. Źródła białka w żywieniu 288
12.5. Spożycie białka a zdrowie 289
12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko 291
Literatura uzupełniająca 295
To jest najważniejsze 295
13 Składniki mineralne i woda Anna Brzozowska, Joanna Kałuża 296
13.1. Wprowadzenie 296
13.2. Makroelementy 301
13.3. Mikroelementy 315
13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa 334
13.5. Woda 339
To jest najważniejsze 346
Literatura uzupełniająca 348
14 Witaminy Maria Wartanowicz , Anna Gronowska-Senger, Agata Wawrzyniak 349
14.1. Wprowadzenie 349
14.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 353
14.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 393
To jest najważniejsze 422
Literatura uzupełniająca 424
Część IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo 426
15 Żywność jako źródło składników odżywczych Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 428
15.1. Wprowadzenie 428
15.2. Pieczywo i produkty zbożowe 430
15.3. Mleko i przetwory mleczne 432
15.4. Mięso i przetwory mięsne 435
15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza 438
15.6. Jaja 440
15.7. Tłuszcze jadalne 441
15.8. Ziemniaki 443
15.9. Warzywa i grzyby 445
15.10. Suche nasiona strączkowe 447
15.11. Owoce 448
15.12. Cukier i wyroby cukiernicze 450
15.13. Napoje bezalkoholowe 452
15.14. Napoje alkoholowe 453
15.15. Herbata i kawa 455
15.16. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 456
15.17. Nowa żywność 458
To jest najważniejsze 460
Literatura uzupełniająca 461
16 Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności Jan Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid Madej 463
16.1. Wprowadzenie 463
16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych w formie wzorów empirycznych 465
16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 471
16.4. Wskaźniki ułatwiające wybór produktów spożywczych pod kątem zdrowotnym na podstawie kryteriów fizjologicznych 478
Literatura uzupełniająca 482
To jest najważniejsze 482
17 Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka 484
17.1. Wprowadzenie 484
17.2. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą pożywienia 486
17.3. Wpływ czynników fizykochemicznych na wartość odżywczą żywności 488
17.4. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na białka 490
17.5. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na węglowodany 494
17.6. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na tłuszcze 497
17.7. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na witaminy 500
17.8. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych składniki mineralne 507
Literatura uzupełniająca 509
To jest najważniejsze 509
18 Wzbogacanie żywności Jan Gawęcki, Danuta Górecka 511
18.1. Wprowadzenie 511
18.2. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 515
18.3. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 529
To jest najważniejsze 532
Literatura uzupełniająca 533
19 Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 535
19.1. Wprowadzenie 535
19.2. Bazy danych/Tabele składu i wartości odżywczej żywności 536
19.3. Informacja żywieniowa na opakowaniach produktów spożywczych 542
To jest najważniejsze 557
Literatura uzupełniająca 558
20 Dodatki do żywności Henryk Gertig , Zbigniew Krejpcio 559
20.1. Wprowadzenie 559
20.2. Regulacje prawne i klasyfikacja dodatków do żywności 560
20.3. Barwniki 563
20.4. Substancje słodzące 564
20.5. Substancje konserwujące 567
20.6. Przeciwutleniacze 570
20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 571
20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 573
20.9. Substancje dodatkowe a substancje wzbogacające 573
20.10. Bezpieczeństwo substancji dodatkowych 574
Literatura uzupełniająca 576
To jest najważniejsze 576
21 Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze Henryk Gertig , Zbigniew Krejpcio 578
21.1. Wprowadzenie 578
21.2. Metale ciężkie 579
21.3. Azotany 582
21.4. Pestycydy 584
21.5. Antybiotyki i inne leki weterynaryjne 588
21.6. Inne zanieczyszczenia chemiczne 589
21.7. Zanieczyszczenia fizyczne 592
21.8. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 594
21.9. Inne substancje niepożądane 598
To jest najważniejsze 602
Literatura uzupełniająca 603
Część V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności 606
22 Żywienie a informacja genetyczna człowieka Krzysztof Szyfter 608
22.1. Wprowadzenie 608
22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku 609
22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 612
22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 614
22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 617
Literatura uzupełniająca 620
To jest najważniejsze 620
23 Normy żywienia Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 621
23.1. Wprowadzenie 621
23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 622
23.3. Rodzaje norm żywieniowych 624
23.4. Polskie normy żywieniowe 628
23.5. Zastosowanie norm 630
Literatura uzupełniająca 639
To jest najważniejsze 639
24 Planowanie żywienia Anna Kołłajtis-Dołowy, Jan Jeszka 641
24.1. Wprowadzenie 641
24.2. Ogólne zasady planowania żywienia 642
24.3. Wskazówki pomocne w planowaniu żywienia dla grup ludności zwiększonego ryzyka żywieniowego 660
Literatura uzupełniająca 665
To jest najważniejsze 665
25 Ocena żywienia Anna Gronowska-Senger, Michał Senger 667
25.1. Wprowadzenie 667
25.2. Cele i problemy oceny żywienia 668
25.3. Dobór próby w ocenie żywienia 669
25.4. Metody oceny spożycia żywności 670
25.5. Metody oceny sposobu żywienia 678
Literatura uzupełniająca 696
To jest najważniejsze 696
26 Ocena stanu odżywienia Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 698
26.1. Wprowadzenie 698
26.2. Wywiad i badanie ogólnolekarskie 699
26.3. Badania antropometryczne 704
26.4. Badania biochemiczne 714
Literatura uzupełniająca 719
To jest najważniejsze 719
Skorowidz 722