"Dietetyka w psychiatrii i neurologii"

Identyfikator Librowy: 277084

Spis treści

1.1. Epidemiologia depresji w Polsce i na świecie 18

1. Żywienie osób chorych na depresję – Ewa Stefańska 18

1.2. Przyczyny, objawy depresji 21

1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na depresję 22

1.4. Zalecenia żywieniowe u chorych na depresję 32

2.1. Epidemiologia występowania schizofrenii w Polsce i na świecie 76

2. Żywienie osób chorych na schizofrenię – Agnieszka Wendołowicz 76

2.2. Przyczyny, objawy schizofrenii 77

2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na schizofrenię 78

2.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze schizofrenią 92

3. Żywienie osób w przebiegu schorzeń neurodegeneracyjnych – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 108

3.1. Choroba Parkinsona – Diana Wasiluk 109

3.1.1. Epidemiologia choroby Parkinsona w Polsce i na świecie 110

3.1.2. Przyczyny, objawy choroby Parkinsona 110

3.1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona 111

3.1.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona 112

3.2. Choroba Alzheimera – Diana Wasiluk 130

3.2.1. Epidemiologia choroby Alzheimera w Polsce i na świecie 130

3.2.2. Przyczyny, objawy choroby Alzheimera 131

3.2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera 132

3.2.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera 133

3.3. Udar mózgu – Diana Wasiluk 149

3.3.1. Epidemiologia udaru mózgu w Polsce i na świecie 150

3.3.2. Przyczyny, objawy udaru mózgu 150

3.3.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z udarem mózgu 152

3.3.4. Zalecenia żywieniowe dla osób z udarem mózgu 153

3.4. Stwardnienie rozsiane – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 179

3.4.1. Epidemiologia stwardnienia rozsianego w Polsce i na świecie 179

3.4.2. Przyczyny, objawy stwardnienia rozsianego 180

3.4.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób ze stwardnieniem rozsianym 182

3.4.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym 183

4. Dieta w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie – Ewa Stefańska, Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 208

4.1. Dieta osób chorych psychicznie i z chorobą otyłościową – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 210

4.2. Dieta osób chorych psychicznie i z nadciśnieniem tętniczym – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 219

4.2.1. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie 219

4.2.2. Przyczyny, objawy nadciśnienia tętniczego 220

4.2.3. Zalecenia żywieniowe dla chorych z nadciśnieniem tętniczym 223

4.2.4. Możliwość modyfikacji sposobu żywienia i zastosowanie diety o optymalnej zawartości składników mineralnych w nadciśnieniu tętniczym 224

4.3. Dieta osób chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 247

4.3.1. Zalecenia żywieniowe dla chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 249

4.3.2. Produkty zalecane i przeciwwskazane dla chorych psychicznie i z cukrzycą 259

4.4. Zalecenia żywieniowe w chorobach psychicznych i dyslipidemii – Ewa Stefańska 264

4.4.1. Zalecenia żywieniowe w hipercholesterolemii u chorych psychicznie 279

4.4.2. Zalecenia żywieniowe w aterogennej dyslipidemii u chorych psychicznie 291

4.4.3. Zalecenia żywieniowe w zespole chylomikronemii u chorych psychicznie 297

Skorowidz 302