"Dietetyka w psychiatrii i neurologii"
Identyfikator Librowy: 277084
Spis treści
1.1. Epidemiologia depresji w Polsce i na świecie 18
1. Żywienie osób chorych na depresję – Ewa Stefańska 18
1.2. Przyczyny, objawy depresji 21
1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na depresję 22
1.4. Zalecenia żywieniowe u chorych na depresję 32
2.1. Epidemiologia występowania schizofrenii w Polsce i na świecie 76
2. Żywienie osób chorych na schizofrenię – Agnieszka Wendołowicz 76
2.2. Przyczyny, objawy schizofrenii 77
2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na schizofrenię 78
2.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze schizofrenią 92
3. Żywienie osób w przebiegu schorzeń neurodegeneracyjnych – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 108
3.1. Choroba Parkinsona – Diana Wasiluk 109
3.1.1. Epidemiologia choroby Parkinsona w Polsce i na świecie 110
3.1.2. Przyczyny, objawy choroby Parkinsona 110
3.1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona 111
3.1.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona 112
3.2. Choroba Alzheimera – Diana Wasiluk 130
3.2.1. Epidemiologia choroby Alzheimera w Polsce i na świecie 130
3.2.2. Przyczyny, objawy choroby Alzheimera 131
3.2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera 132
3.2.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera 133
3.3. Udar mózgu – Diana Wasiluk 149
3.3.1. Epidemiologia udaru mózgu w Polsce i na świecie 150
3.3.2. Przyczyny, objawy udaru mózgu 150
3.3.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z udarem mózgu 152
3.3.4. Zalecenia żywieniowe dla osób z udarem mózgu 153
3.4. Stwardnienie rozsiane – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 179
3.4.1. Epidemiologia stwardnienia rozsianego w Polsce i na świecie 179
3.4.2. Przyczyny, objawy stwardnienia rozsianego 180
3.4.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób ze stwardnieniem rozsianym 182
3.4.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym 183
4. Dieta w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie – Ewa Stefańska, Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 208
4.1. Dieta osób chorych psychicznie i z chorobą otyłościową – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 210
4.2. Dieta osób chorych psychicznie i z nadciśnieniem tętniczym – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 219
4.2.1. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie 219
4.2.2. Przyczyny, objawy nadciśnienia tętniczego 220
4.2.3. Zalecenia żywieniowe dla chorych z nadciśnieniem tętniczym 223
4.2.4. Możliwość modyfikacji sposobu żywienia i zastosowanie diety o optymalnej zawartości składników mineralnych w nadciśnieniu tętniczym 224
4.3. Dieta osób chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 247
4.3.1. Zalecenia żywieniowe dla chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 249
4.3.2. Produkty zalecane i przeciwwskazane dla chorych psychicznie i z cukrzycą 259
4.4. Zalecenia żywieniowe w chorobach psychicznych i dyslipidemii – Ewa Stefańska 264
4.4.1. Zalecenia żywieniowe w hipercholesterolemii u chorych psychicznie 279
4.4.2. Zalecenia żywieniowe w aterogennej dyslipidemii u chorych psychicznie 291
4.4.3. Zalecenia żywieniowe w zespole chylomikronemii u chorych psychicznie 297
Skorowidz 302