"Współczesna dietoterapia"
Identyfikator Librowy: 282516
Spis treści
1.1. Zapasy energii w organizmie 18
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange 18
1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 19
1.3. Bilans energii 22
1.4. Aktywność fizyczna 23
1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych 27
1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię 31
2.1. Charakterystyka węglowodanów 38
2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka – Ewa Lange 38
2.2. Metabolizm węglowodanów 39
2.3. Zalecane spożycie węglowodanów 42
2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 43
Charakterystyka błonnika pokarmowego 43
Źródła błonnika pokarmowego w diecie 44
Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego 45
Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 51
Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego 51
2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii 52
Definicje indeksu i ładunku glikemicznego 52
Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych 54
Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym 54
Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych 57
Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 59
3.1. Budowa chemiczna białek 66
3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 66
3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 68
3.3. Metabolizm białka 70
3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie 72
3.5. Źródła pokarmowe białka 74
3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 76
4.1. Budowa chemiczna tłuszczów 80
4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 80
4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych 83
4.3. Metabolizm tłuszczu 87
4.4. Rola tłuszczu w organizmie 89
4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu 91
4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 94
5.1. Charakterystyka ogólna witamin 98
5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 98
5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 101
Witamina A 101
Witamina D 107
Witamina E 111
Witamina K 115
5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 118
Witamina B1 118
Witamina B2 122
Witamina B3 (PP) 125
Witamina B5 129
Witamina B6 131
Witamina B8 (H) 135
Witamina B9 138
Witamina B12 141
Witamina C 144
Cholina 148
6.1. Charakterystyka ogólna 152
6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 152
6.2. Wapń 154
Znaczenie składników mineralnych 154
Występowanie wapnia 155
Znaczenie wapnia 155
Niedobory wapnia 156
6.3. Fosfor 157
Nadmierna podaż wapnia 157
Występowanie fosforu 158
Znaczenie fosforu 158
6.4. Potas 160
Nadmierna podaż fosforu 160
Niedobory fosforu 160
Występowanie potasu 161
Znaczenie potasu 161
6.5. Siarka 163
Nadmierna podaż potasu 163
Niedobory potasu 163
Występowanie siarki 164
Znaczenie siarki 164
Niedobory i nadmierna podaż siarki 165
6.6. Sód 166
Występowanie sodu 166
Znaczenie sodu 166
Nadmierna podaż sodu 168
Niedobory sodu 168
6.7. Chlor 169
Występowanie chloru 169
Znaczenie chloru 169
Niedobory chloru 170
6.8. Magnez 171
Nadmierna podaż chloru 171
Występowanie magnezu 172
Znaczenie magnezu 172
Niedobory magnezu 173
Nadmierna podaż magnezu 174
6.9. Żelazo 175
Występowanie żelaza 176
Znaczenie żelaza 176
Niedobory żelaza 177
Nadmierna podaż żelaza 178
6.10. Fluor 179
Występowanie fluoru 179
Znaczenie fluoru 179
Niedobory fluoru 180
6.11. Cynk 181
Nadmierna podaż fluoru 181
Występowanie cynku 182
Znaczenie cynku 182
Niedobory cynku 183
6.12. Miedź 184
Nadmierna podaż cynku 184
Występowanie miedzi 185
Znaczenie miedzi 185
Niedobory miedzi 187
6.13. Jod 188
Nadmierna podaż miedzi 188
Występowanie jodu 189
Znaczenie jodu 189
Niedobory jodu 190
6.14. Mangan 191
Nadmierna podaż jodu 191
Występowanie manganu 192
Znaczenie manganu 192
Niedobory i nadmierna podaż manganu 193
6.15. Selen 194
Znaczenie selenu 194
Występowanie selenu 195
Nadmierna podaż selenu 196
Niedobory selenu 196
6.16. Chrom 197
Występowanie chromu 197
Znaczenie chromu 197
Niedobory chromu 198
7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange 200
7.1. Żywienie podstawowe 205
7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej 209
7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji 213
Dieta płynna 213
Dieta papkowata 214
Dieta płynna wzmocniona 214
Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów 215
7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej 217
8.1. Choroba refluksowa – Dariusz Włodarek 222
8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego 222
8.2. Choroba wrzodowa – Dariusz Włodarek 228
8.3. Zespół jelita drażliwego – Dariusz Włodarek, Ewa Lange 234
Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego 236
Dieta FODMAP 240
Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego 242
Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego 242
Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego 243
8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit – Dominika Głąbska 244
Epidemiologia 245
Etiologia 246
Obraz kliniczny 246
Rola żywienia 247
Terapia 247
Żywienie w okresie remisji 252
Żywienie w okresie zaostrzeń 252
Rola probiotykoterapii 252
8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego – Joanna Myszkowska-Ryciak, Danuta Gajewska 255
Epidemiologia i czynniki ryzyka 256
Objawy i diagnostyka 256
Leczenie farmakologiczne 257
Dietoterapia 258
Probiotyki 259
Podsumowanie 260
8.6. Zaparcie – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak 262
Definicja zaparcia 262
Postacie zaparcia 263
Postępowanie terapeutyczne 265
Leczenie dietetyczne 266
8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki – Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak 271
9.1. Funkcje wątroby 280
9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek 280
9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby 281
Energia 282
Białko 283
Tłuszcze 284
Węglowodany 284
Błonnik 285
Witaminy i składniki mineralne 285
9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe 286
Ostre wirusowe zapalenie wątroby 286
Alkoholowa choroba wątroby 287
Marskość wątroby 288
Wodobrzusze 291
Niedożywienie 292
10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm – Ewa Lange 296
10.1. Alergie pokarmowe 297
Definicja i objawy alergii pokarmowej 297
Alergeny pokarmowe 300
Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 305
10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm 307
Nietolerancje pokarmowe 307
Celiakia 311
Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe 329
10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne 331
Fenyloketonuria 331
Homocystynuria 336
11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości 344
11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange, Dariusz Włodarek 344
Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele 346
Otyłość metaboliczna 348
Prawidłowa i należna masa ciała 348
11.2. Epidemiologia otyłości 349
11.3. Etiologia otyłości 351
Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości 351
Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości 352
Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 353
11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 354
11.5. Rezerwy energii w organizmie 357
11.6. Skutki zdrowotne otyłości 359
11.7. Cele leczenia otyłości 360
11.8. Metody leczenia otyłości 363
11.9. Dietoterapia otyłości 367
Diety niskoenergetyczne 368
Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej 370
Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała 372
Diety bardzo niskoenergetyczne 375
Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników 377
11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 379
11.11. Inne metody leczenia otyłości 380
12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 388
12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym – Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska 388
12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 390
12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego 391
Terapia dietetyczna 393
Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego 399
13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu – klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego 404
13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego – Anna Harton 404
13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego 406
13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego 407
Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów 407
Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące 408
13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka 411
Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego 412
Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych 414
13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych – dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 415
Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne 415
Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 416
13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego 418
Sód, potas i pozostałe składniki mineralne 419
Witaminy 419
Błonnik pokarmowy 420
Orzechy i suche rośliny strączkowe 420
Warzywa i owoce 420
Mięso i ryby 421
Napoje alkoholowe i kawa 421
Napoje słodzone 422
13.7. Żywność funkcjonalna 423
13.8. Dieta śródziemnomorska 423
14.1. Definicja i podział cukrzycy 428
14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak 428
14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy 430
14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy 431
14.4. Leczenie cukrzycy 431
Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy 432
Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych 438
Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych 439
Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy 440
15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek 444
15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek – Lucyna Kozłowska 444
15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – wartość energetyczna diety i makroskładniki 448
15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – składniki mineralne i witaminy 454
15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 459
15.5. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) 473
15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki 488
16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego 498
16. Kamica układu moczowego – Lucyna Kozłowska 498
16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia 499
16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego 501
Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych – COMp 501
Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia – COD 503
Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych – COMu 503
Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów – COD/HAP 504
Złogi z bruszytu – BRU 505
Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) – STR 505
Złogi z kwasu moczowego – UA 506
Złogi z cystyny 507
Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego – CO/UA 507
16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania 509
16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 510
17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej 516
17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej – Lucyna Kozłowska 516
17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii 520
17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej 523
Związki purynowe 523
Alkohol 526
Cukier i słodycze 527
17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej 529
18. Leczenie żywieniowe – Aleksandra Kołota 532
18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia 533
Przyczyny niedożywienia 534
Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne 535
Patofizjologia niedożywienia 539
Kryteria diagnozowania niedożywienia 540
18.2. Żywienie dojelitowe 551
Charakterystyka żywienia dojelitowego 551
Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym 552
18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego 556
19.1. Charakterystyka niedokrwistości 562
19. Modyfikacje diety w niedokrwistości – Dariusz Włodarek 562
19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza 565
19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna 568
Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 568
Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego 570
20.1. Metabolizm układu kostnego 574
20. Dietoprofilaktyka osteoporozy – Dominika Głąbska 574
20.2. Epidemiologia 576
20.3. Etiologia 577
20.4. Obraz kliniczny 577
20.5. Terapia 578
20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego 579
21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 582
21. Zaburzenia odżywiania – Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek 582
21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania 587
21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania 588
Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej 589
Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej 593
Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się 594
Skorowidz 598