"Zarządzanie i inżynieria jakości"
Identyfikator Librowy: 282819
Spis treści
Prolog. Z jakością do Rzeczywistości 4.0 12
1. Jakość dóbr jako stymulator wzrostu i rozwoju 13
1.1. Permanentny deficyt jakości 13
1.2. Permanentny deficyt jakości stymulatorem wzrostu i rozwoju gospodarczego 15
1.3. Permanentny deficyt jakości katalizatorem rozwoju naukowo-technicznego 16
2. Czwarta rewolucja przemysłowa 18
3. Rzeczywistość 4.0 20
Bibliografia 22
1. Zakres książki 24
Wprowadzenie 24
2. Układ książki 25
3. Literatura 28
4. Adresaci książki 28
5. Podziękowania 28
1.1. Postrzeganie jakości 30
1.1.1. Trochę historii 30
ROZDZIAŁ 1 Postrzeganie i definiowanie jakości 30
1.1.2. Konteksty postrzegania jakości produktu 31
1.2. Potrzeby, oczekiwania i wymagania 33
1.3. Właściwości jakościowe produktów 35
1.3.1. Metawłaściwości wyrobów i usług 36
1.3.2. Marketingowe właściwości wyrobów 37
1.3.3. Marketingowe właściwości usług 39
1.3.4. Procesowe właściwości wyrobów 40
1.3.5. Procesowe właściwości usług 41
1.4. Jakość w cyklu życia produktu 42
1.4.1. Cykl życia produktu 42
1.4.2. Łańcuch jakości 44
1.4.3. Kluczowe znaczenie etapu projektowania 46
Bibliografia 47
2.1. Podstawowe pojęcia 50
2.1.1. Ocena, obserwacja, pomiar 50
ROZDZIAŁ 2 Ocena jakości 50
2.1.2. Dane liczbowe oraz dane opisowe 51
2.1.3. Skale pomiarowe 52
2.1.4. Niezgodność i wada 53
2.2. Ocena jakości 55
2.2.1. Ocena jakości produktów finalnych – perspektywa klienta 55
2.2.2. Ocena jakości produktów w procesie realizacji – perspektywa wykonawcy 56
2.3. Mierniki satysfakcji klientów 57
2.4. Mierniki jakości procesów 58
2.4.1. Mierniki odnoszące się do niezgodności (DPU, DPO, DPMO) 59
2.4.2. Mierniki odnoszące się jednostek zgodnych/niezgodnych (p, ppm, FTY) 60
2.4.3. Wskaźnik zdolności jakościowej (Cp, Cpk) 61
2.4.4. Poziom sigma 67
2.4.5. Wskaźnik OEE 70
Bibliografia 73
3.1. Etapy planowania jakości produktu 74
ROZDZIAŁ 3 Planowanie jakości produktów 74
3.2. Identyfikacja potrzeb i oczekiwań klientów 75
3.2.1. Model Kano 76
3.2.2. Mapa jakości produktu 77
3.3. Współtworzenie produktów przez klientów 78
3.3.1. Masowa kastomizacja 78
3.3.2. Konfiguratory produktów 81
3.3.3. Design Thinking 82
3.4. Projektowanie produktu 82
3.4.1. Innowacyjność produktu 82
3.4.2. Quality Function Deployment 83
3.4.3. Systemy projektowania 87
3.4.4. Zapewnianie niezawodności, bezpieczeństwa i ekologiczności wyrobów 89
3.5. Ocena ryzyka 95
3.5.1. Przegląd, weryfikacja oraz walidacja 96
3.5.2. Badania prototypu 97
3.5.3. FMEA produktu 97
Bibliografia 104
4.1. Zdolność jakościowa procesu 108
ROZDZIAŁ 4 Planowanie i zapewnienie zdolności jakościowej procesów realizacji produktu 108
4.1.1. Dobór technologii 109
4.1.2. Dobór parametrów procesu 111
4.1.3. Zapewnienie warunków pracy 114
4.1.4. Standaryzacja pracy 117
4.1.5. Praktyki 5S 120
4.1.6. Zapobieganie powstawaniu błędów i wczesne ich wykrywanie 121
4.1.7. Utrzymanie zdolności jakościowej 125
4.2. Kwalifikacja dostawców 125
4.3. Weryfikacja zdolności jakościowej procesu 129
4.3.1. Kontrola pierwszej sztuki 129
4.3.2. Testowanie zdolności jakościowej 130
4.3.3. Planowanie kontroli jakości 130
4.4. FMEA procesu 130
Bibliografia 133
5.1. Planowanie kontroli jakości 136
ROZDZIAŁ 5 Kontrola jakości 136
5.2. System pomiarowo-kontrolny 139
5.2.1. Skuteczność kontroli 139
5.2.2. Sprzęt pomiarowo-kontrolny 140
5.2.3. Badanie przydatności systemów pomiarowych 141
5.2.4. Badanie przydatności systemu kontroli organoleptycznej i wizyjnej 148
5.2.5. Nadzorowanie i obsługa sprzętu pomiarowo-kontrolnego 151
5.3. Kontrola selekcjonująca stuprocentowa i wyrywkowa 153
5.4. Statystyczna kontrola odbiorcza partii wyrobów 154
5.4.1. Ryzyko odbiorcy i dostawcy 154
5.4.2. Kontrola alternatywna 156
5.4.3. Kontrola liczbowa 161
5.5. Statystyczna kontrola procesu 165
5.6. Statystyczne sterowanie procesem – karty kontrolne 166
5.6.1. Stabilność procesu – zakłócenia naturalne i specjalne 166
5.6.2. Karty kontrolne liczbowe 168
5.6.3. Karty kontrolne alternatywne 177
5.6.4. Ogólne wytyczne do projektowania kart kontrolnych 180
Bibliografia 181
6.1. Zapewnienie i ochrona jakości w dystrybucji 184
6.1.1. Czynniki zagrażające 184
ROZDZIAŁ 6 Zapewnienie jakości w dystrybucji i eksploatacji. Badanie opinii klientów 184
6.1.2. Opakowanie, magazynowanie i transport 186
6.2. Eksploatacja i serwis 187
6.2.1. Zużywanie i starzenie się wyrobu 187
6.2.2. Instrukcja obsługi 188
6.2.3. Serwis 189
6.2.4. Rękojmia i gwarancja 189
6.3. Koniec życia wyrobu 190
6.4. Badanie oczekiwań i satysfakcji klientów 191
6.4.1. Metody badań 192
6.4.2. Dobór próby 192
6.4.3. Pytania ankietowe 196
6.4.4. Przeprowadzenie badań 197
6.4.5. Analiza i prezentacja wyników badań 198
Bibliografia 204
7.1. Cele i funkcje zarządzania jakością 206
ROZDZIAŁ 7 Cel, funkcje oraz zasady zarządzania jakością 206
7.1.1. Cele zarządzania jakością 207
7.1.2. Funkcje zarządzania jakością 208
7.2. Zasady zarządzania jakością 210
7.2.1. Orientacja na klienta 211
7.2.2. Przywództwo 212
7.2.3. Zaangażowanie ludzi 213
7.2.4. Podejście procesowe 218
7.2.5. Doskonalenie 219
7.2.6. Podejmowania decyzji na podstawie dowodów 220
7.2.7. Dbałość o relacje 221
7.3. Koncepcje zarządzania jakością 223
7.3.1. Ewolucja koncepcji zarządzania jakością 223
7.3.2. TQM 225
7.3.3. Six Sigma 225
7.3.4. Kaizen 226
7.3.5. Znormalizowane systemy zarządzania jakością 227
7.3.6. Lean Six Sigma 227
Bibliografia 230
8.1. System zarządzania jakością 232
8.1.1. Poziomy zaawansowania systemu zarządzania jakością 232
ROZDZIAŁ 8 Znormalizowane systemy zarządzania jakością 232
8.1.2. Przesłanki do wprowadzania znormalizowanego systemu zarządzania jakością 233
8.2. Normy dotyczące systemów zarządzania jakością 235
8.2.1. Normalizacja i organizacje normalizacyjne 235
8.2.2. Normy ISO serii 9000 236
8.2.3. Normy branżowe 236
8.2.4. Integracja systemów 238
8.3. Wymagania normy ISO 9001 239
8.4. Projektowanie systemów zarządzania jakością 241
8.4.1. Etapy projektowania systemu 241
8.4.2. Deklaracja kierownictwa oraz ogłoszenie polityki jakości 242
8.4.3. Działania przygotowawcze 244
8.4.4. Identyfikacja procesów i dokumentowanie 245
8.5. Nadzorowanie i certyfikacja 249
8.5.1. Audyt 249
8.5.2. Audyt wewnętrzny 252
8.5.3. Przegląd systemu 255
8.5.4. Certyfikacja 255
Bibliografia 256
9.1. Idea doskonalenia 258
9.1.1. Doskonalenie a rozwiązywanie problemów 258
ROZDZIAŁ 9 Doskonalenie 258
9.1.2. Doskonalenie a postęp i innowacje 261
9.1.3. Cykl doskonalenia 261
9.2. Narzędzia doskonalenia 263
9.2.1. Klasyfikacja 263
9.2.2. Opis wybranych narzędzi 266
9.3. Planowanie i prowadzenie eksperymentów 274
9.3.1. Czynniki oraz interakcja czynników 274
9.3.2. Plany eksperymentów stosowane w doskonaleniu procesów 277
9.3.3. Plan jednoczynnikowy 278
9.3.4. Plan z sekwencyjną zmianą czynników – OFAT 279
9.3.5. Plan czynnikowy – dwupoziomowy 281
9.3.6. Wstępna selekcja czynników 290
9.3.7. Eksperyment pasywny 293
9.4. Prowadzenie projektu według metodyki DMAIC 297
Bibliografia 302
10.1. Źródła kosztów jakości 304
ROZDZIAŁ 10 Koszty jakości 304
10.2. Klasyfikacja kosztów jakości 305
10.3. Ewidencjonowanie oraz wskaźniki kosztów jakości 305
10.4. Modele kosztów jakości 311
10.4.1. Model z optymalnym, niezerowym poziomem niezgodności 311
10.4.2. Model z minimum kosztów jakości przy „zero niezgodności” 312
Bibliografia 315
11.1. Produkty i jakość 4.0 318
11.1.1. Produkty 4.0 318
ROZDZIAŁ 11 Jakość, inżynieria jakości i zarządzanie jakością w Rzeczywistości 4.0 318
11.1.2. Rozpowszechnienie produktów 4.0 322
11.1.3. Jakość produktów 4.0 323
11.2. Inżynieria jakości w Rzeczywistości 4.0 324
11.2.1. Technologie 4.0 324
11.2.2. Technologie 4.0 i produkty 4.0 w inżynierii jakości 327
11.3. Technologie 4.0 w inżynierii jakości 330
11.3.1. Profilowanie klientów 330
11.3.2. Wykorzystywanie sprawdzonych rozwiązań – systemy KBE 331
11.3.3. Udział klienta w konfigurowanie produktu w rzeczywistości wirtualnej 332
11.3.4. Szybkie prototypowanie wyrobów – technologie przyrostowe 334
11.3.5. Prototypy cyfrowe 335
11.3.6. Kontrola jakości in-line – systemy wizyjne 336
11.3.7. Prognozowanie zdolności jakościowej procesu – diagnostyka procesu 339
11.3.8. Zdalne monitowanie i serwisowanie wyrobów 343
11.4. Zarządzanie jakością w Rzeczywistości 4.0 344
11.4.1. Potrzeba ewolucji koncepcji zarządzania jakością 344
11.4.2. Nowe aspekty zasad zarządzania jakością 345
Bibliografia 351
Epilog. Zagrożenia i wyzwania w pogoni człowieka za jakością 354
Bibliografia 359
Załącznik 361
Indeks 364