"Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3"
Identyfikator Librowy: 288132
Spis treści
Przedmowa 16
Część I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa 18
1.1. Wprowadzenie 20
1. Zdrowie i jego uwarunkowania – Henryk Kirschner, Iwona Traczyk 20
1.2. Definicje zdrowia 21
1.3. Kryteria zdrowia 22
1.4. Ocena zdrowia populacji 26
1.5. Uwarunkowania zdrowia 27
To jest najważniejsze 44
Literatura uzupełniająca 45
2.1. Wprowadzenie 46
2. Żywność i żywienie a zdrowie – Jan Gawęcki, Joanna Suliburska 46
2.2. Żywność wczoraj i dziś oraz jej wykorzystanie w żywieniu 47
2.3. Związek żywności i żywienia ze stanem zdrowia 52
2.4. Interakcje żywności i leków 64
To jest najważniejsze 70
Literatura uzupełniająca 71
3.1. Wprowadzenie 73
3. Epidemiologia żywieniowa – Wojciech F. Roszkowski, Barbara Pietruszka, Ewa Sicińska, Joanna Kałuża 73
3.2. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej 74
3.3. Klasyfikacja badań epidemiologicznych 75
3.4. Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności 78
3.5. Badania w zakresie epidemiologii żywieniowej – kwestionariusze i ich walidacja 81
To jest najważniejsze 86
Literatura uzupełniająca 87
4.1. Wprowadzenie 88
4. Mierniki zdrowotne i ich powiązanie z czynnikami żywieniowymi – Joanna Kałuża, Hanna Roszkowska, Ewa Sicińska, Wojciech F. Roszkowski 88
4.2. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej 89
4.3. Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym 95
4.4. Hierarchia dowodów naukowych 98
4.5. Ocena głównych czynników modyfikujących związki żywienia ze zdrowiem 100
Literatura uzupełniająca 105
To jest najważniejsze 105
5.1. Wprowadzenie 107
5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie i w Polsce – Lidia Wądołowska, Joanna Kowalkowska, Beata Stasiewicz 107
5.2. Żywieniowe przyczyny zaburzeń zdrowia 109
5.3. Niedożywienie jako przyczyna zaburzeń zdrowia 116
5.4. Czynniki ryzyka chorób związane ze stylem życia i środowiskiem 120
5.5. Metaboliczne przyczyny zaburzeń zdrowia 123
5.6. Możliwości poprawy zdrowia poprzez modyfikację odżywiania i stylu życia 126
Literatura uzupełniająca 127
To jest najważniejsze 127
6.1. Wprowadzenie 129
6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych – Mirosław Jarosz, Wioletta Respondek 129
6.2. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje 130
6.3. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych 133
6.4. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych 139
To jest najważniejsze 141
Literatura uzupełniająca 142
7.1. Wprowadzenie 143
7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji – Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska 143
7.2. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna 145
7.3. Składniki diety a ekspresja genów 148
7.4. Warianty genetyczne a odpowiedź metaboliczna na składniki diety 150
7.5. Składniki diety a stabilność genomu 153
To jest najważniejsze 155
Literatura uzupełniająca 156
Część II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa 158
8.1. Wprowadzenie 160
8. Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka – Jadwiga Hamułka, Monika Zielińska-Pukos, Agata Białecka-Dębek 160
8.2. Rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego 161
8.3. Wpływ składników pokarmowych na układ nerwowy i zdrowie psychiczne 164
8.4. Żywieniowa profilaktyka zaburzeń funkcji poznawczych i zdrowia psychicznego 170
Literatura uzupełniająca 177
To jest najważniejsze 177
9.1. Wprowadzenie 179
9. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji – Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek, Hanna Górska-Warsewicz 179
9.2. Uwarunkowania makroekonomiczne 180
9.3. Uwarunkowania mikroekonomiczne 189
To jest najważniejsze 194
Literatura uzupełniająca 195
10.1. Wprowadzenie 196
10. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia – Jerzy Bertrandt 196
10.2. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność 200
10.3. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności 203
10.4. Klimat a model żywienia 209
10.5. Wyzwania 218
To jest najważniejsze 219
Literatura uzupełniająca 220
11.1. Wprowadzenie 221
11. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia – Janusz Czapski, Józef Korczak 221
11.2. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym 222
11.3. Biotechnolgia i nanotechnologia w produkcji żywności 233
11.4. Postępy w technologii potraw oraz w organizacji żywienia zbiorowego 236
11.5. Perspektywy produkcji żywności 244
To jest najważniejsze 247
Literatura uzupełniająca 248
12.1. Wprowadzenie 250
12. Związki kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa – Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk, Michał A. Michalski 250
12.2. Wpływ religii na zachowania żywieniowe 253
12.3. Żywność tradycyjna 259
12.4. Kuchnie narodowe i regionalne 262
Literatura uzupełniająca 269
To jest najważniejsze 269
13.1. Wprowadzenie 271
13. Czynniki społeczne a żywność i żywienie – Marzena Jeżewska-Zychowicz, Marta Plichta 271
13.2. Cechy społeczne a sposób żywienia 272
13.3. Środowisko społeczne a sposób żywienia 275
13.4. Inne czynniki kształtujące zachowania żywieniowe 280
13.5. Społeczne funkcje żywności i żywienia 282
Literatura uzupełniająca 285
To jest najważniejsze 285
14.1. Wprowadzenie 287
14. Psychologiczne determinanty sposobu żywienia – Beata Ziółkowska, Magdalena Weber 287
14.2. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 288
14.3. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych 300
14.4. Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania 307
To jest najważniejsze 315
Literatura uzupełniająca 316
Część III. Racjonalizacja żywienia ludności 318
15.1. Wprowadzenie 320
15. Polityka wyżywienia ludności – obszary działań i narzędzia realizacji – Ewa Halicka, Krystyna Rejman, Barbara Kowrygo 320
15.2. Główne obszary działań polityki wyżywienia w XXI wieku 322
15.3. Narzędzia realizacji polityki wyżywienia w Unii Europejskiej 330
15.4. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań 332
Literatura uzupełniająca 335
To jest najważniejsze 335
16.1. Wprowadzenie 337
16. Edukacja żywieniowa – Anna Kołłajtis-Dołowy, Marta Jeruszka-Bielak 337
16.2. Definicje, cele i zakres edukacji żywieniowej 338
16.3. Planowanie edukacji żywieniowej 345
16.4. Ewaluacja edukacji żywieniowej i wiarygodność przekazywanej wiedzy 350
To jest najważniejsze 351
Literatura uzupełniająca 352
17.1. Wprowadzenie 353
17. Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu – Jan Gawęcki, Karolina Łagowska, Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz 353
17.2. Wegetarianizm 354
17.3. Charakterystyka wybranych diet niekonwencjonalnych – zalety i wady 363
17.4. Diety niekonwencjonalne a redukcja masy ciała 374
To jest najważniejsze 375
Literatura uzupełniająca 376
18.1. Wprowadzenie 378
18. Żywność prozdrowotna – Jan Gawęcki, Danuta Górecka 378
18.2. Pojęcie żywności prozdrowotnej i jej rodzaje 379
18.3. Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem żywności prozdrowotnej 404
Literatura uzupełniająca 407
To jest najważniejsze 407
19.1. Wprowadzenie 409
19. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności – Anna Brzozowska, Regina Olędzka, Ewa Sicińska 409
19.2. Suplementy diety jako środki spożywcze 410
19.3. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie 416
19.4. Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych 419
19.5. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze 422
19.6. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów 425
To jest najważniejsze 430
Literatura uzupełniająca 431
Część IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia 432
20.1. Wprowadzenie 434
20. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny – Ewa Matczuk, Lucjan Szponar 434
20.2. Przyczyny i objawy zakażeń i zatruć pokarmowych 437
20.3. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych 456
20.4. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć i zakażeń pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności 462
To jest najważniejsze 464
Literatura uzupełniająca 465
21.1. Wprowadzenie 467
21. Bioterroryzm żywnościowy – Jerzy Bertrandt 467
21.2. Rodzaje i charakterystyka ataków bioterrorystycznych 469
21.3. Instrumenty ochrony przed atakiem bioterrorystycznym 472
To jest najważniejsze 483
Literatura uzupełniająca 484
22.1. Wprowadzenie 485
22. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym – Lucjan Szponar, Ewa Matczuk 485
22.2. Komisja Kodeksu Żywnościowego 490
22.3. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 493
22.4. System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF) 497
To jest najważniejsze 501
Literatura uzupełniająca 502
23.1. Wprowadzenie 504
23. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności – Maciej Taczanowski 504
23.2. Podstawowe unijne i polskie akty prawne ze sfery bezpieczeństwa żywności 507
23.3. Szczegółowe wymagania jakościowe w zakresie bezpieczeństwa żywności 510
23.4. Szczególne kategorie środków spożywczych w regulacjach prawnych sfery bezpieczeństwa żywności 516
23.5. Znakowanie żywności 520
23.6. Urzędowa kontrola żywności (nadzór) 523
To jest najważniejsze 528
Literatura uzupełniająca 529
24.1. Wprowadzenie 534
24. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności – Jacek Kijowski , Danuta Kołożyn-Krajewska, Joanna Trafiałek 534
24.2. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności 535
24.3. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000 539
24.4. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności 540
24.5. Działania operacyjne 543
24.6. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce 545
To jest najważniejsze 546
Literatura uzupełniająca 547
25.1. Wprowadzenie 548
25. Żywienie a zdrowie publiczne w XX i XXI wieku – Anna Gronowska-Senger 548
25.2. Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku 552
25.3. Problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku 556
25.4. Żywienie a zdrowie społeczne – prewencja zagrożeń 559
Literatura uzupełniająca 561
To jest najważniejsze 561
Skorowidz 562