"Biochemia sportowa"
Identyfikator Librowy: 299860
Spis treści
1.1. Materia 26
1. Chemiczne podstawy biochemii Beata ŁUBKOWSKA 26
1.1.1. Budowa atomu 27
1.1.2. Pierwiastki i izotopy 29
1.1.3. Związki chemiczne 31
1.1.4. Rodniki 33
1.2. Wiązania chemiczne 33
1.2.1. Wiązanie jonowe 35
1.2.2. Wiązanie kowalencyjne niespolaryzowane i spolaryzowane 36
1.2.3. Wiązanie wodorowe 38
1.3. Mieszaniny 39
1.3.1. Roztwory, koloidy, zawiesiny 40
1.3.2. Stężenie roztworów 40
1.3.3. Reakcje chemiczne 41
1.3.4. Procesy równowagowe 43
1.3.5. Dysocjacja związków w wodzie 44
1.4. Skala pH 44
1.4.1. Kwasy i zasady 45
1.4.2. Systemy buforowe 48
1.5. Budowa organizmów żywych 49
1.5.1. Substancje biologiczne 50
1.5.2. Składniki odżywcze 50
1.5.3. Struktura komórki 52
2. Metabolizm Maciej PAWLAK, Tomasz PODGÓRSKI 54
2.1. Energia – stały element reakcji chemicznych 55
2.1.1. Obieg energii w przyrodzie 55
2.1.2. Układy biologiczne i prawa termodynamiki 57
2.1.3. Specyfika przebiegu reakcji metabolicznych 58
2.1.4. Dwa typy przemian energetycznych 60
2.1.5. Anabolizm i katabolizm 61
2.2. Biochemiczne podstawy przemiany materii 64
2.3. Adenozynotrifosforan (ATP) i inne związki bogate w energię 65
2.3.1. Funkcje adenozynotrifosforanu w organizmie 68
2.3.2. Struktura i funkcja nukleotydów 69
2.4. Utlenianie i redukcja 70
2.4.1. Struktura i funkcja dinukleotydów 72
2.4.2. Dinukleotyd nikotynamidoadeninowy 72
2.4.3. Dinukleotyd flawinoadeninowy 73
2.4.4. Fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NADPH) 74
2.4.5. Budowa i rola koenzymu A (CoA lub CoA-SH) 75
2.5. Jak i na co organizm pozyskuje i wydatkuje energię? 76
2.5.1. Na co zużywana jest energia? 78
3.1. Aminokwasy – podstawowe cegiełki budowy i funkcjonowania organizmu 80
3. Aminokwasy, białka i ich metabolizm Tomasz PODGÓRSKI, Ewa SADOWSKA-KRĘPA 80
3.1.1. Budowa i funkcje 81
3.1.2. Podział 84
3.2. Aminokwasy w sporcie 87
3.2.1. BCAA 87
3.2.2. Glutamina 88
3.2.3. Arginina 88
3.2.4. Beta-alanina 88
3.2.5. Cytrulina i ornityna 88
3.2.6. Inne aminokwasy 89
3.3. Wiązanie peptydowe 89
3.4. Białka – budowa i rola 90
3.4.1. Struktury przestrzenne białek 90
3.4.2. Właściwości białek 93
3.4.3. Funkcje peptydów i białek 95
3.4.4. Rola białek w skurczu mięśni 96
3.4.5. Rola hemoglobiny i mioglobiny w zaopatrzeniu tkanek w tlen 97
3.5. Enzymy 98
3.5.1. Budowa 99
3.5.2. Klasyfikacja 100
3.5.3. Izoenzymy 102
3.5.4. Regulacja aktywności 103
3.5.5. Znaczenie w diagnostyce sportowej 103
3.6. Proces trawienia białek i wchłanianie aminokwasów w jelitach 104
3.6.1. Smak umami 104
3.6.2. Trawienie 104
3.6.3. Wchłanianie 105
3.7. Przemiany aminokwasów 105
3.7.1. Transaminacja 106
3.7.2. Dekarboksylacja 107
3.7.3. Deaminacja 107
3.8. Obrót białek w organizmie i przemiana amoniaku w mocznik 108
3.9. Zapotrzebowanie człowieka na białko 111
4.1. Przepływ informacji genetycznej 114
4. Kwasy nukleinowe i ekspresja genów Agata LEOŃSKA-DUNIEC, Monika MICHAŁOWSKA-SAWCZYN, Ewa BRZEZIAŃSKA-LASOTA, Kinga HUMIŃSKA-LISOWSKA, Paweł CIĘSZCZYK 114
4.2. Struktura DNA 115
4.2.1. Nukleotydy jako podstawowe jednostki budujące DNA 115
4.2.2. Polinukleotydowy łańcuch DNA 117
4.2.3. Dwuniciowa helisa DNA 117
4.3. Struktura i rodzaje RNA 119
4.3.1. Informacyjny RNA 121
4.3.2. Transportujący RNA 121
4.3.3. Rybosomalny RNA 123
4.3.4. Nowe rodzaje RNA 124
4.4. Organizacja materiału genetycznego 125
4.5. Kod genetyczny 126
4.6. Budowa genomu 128
4.6.1. Geny 130
4.7. Replikacja DNA 131
4.8. Zmienność genetyczna 135
4.9. Transkrypcja 140
4.10. Dojrzewanie mRNA 142
4.11. Translacja 145
4.12. Geny markerowe związane ze sportem 148
5.1. Węglowodany 152
5. Węglowodany i lipidy Małgorzata CHARMAS, Ewa JÓWKO 152
5.1.1. Cukry proste 153
5.1.2. Cukry złożone 156
5.2. Lipidy 162
5.2.1. Kwasy tłuszczowe 162
5.2.2. Lipidy proste 165
5.2.3. Lipidy złożone 168
5.2.4. Pochodne lipidów 169
6.1. Witaminy 172
6.1.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 172
6. Witaminy i minerały Urszula LEWANDOWSKA, Katarzyna OWCZAREK, Ewa BRZEZIAŃSKA-LASOTA 172
6.1.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 188
6.2. Składniki mineralne 196
6.2.1. Makroelementy 196
6.2.2. Mikroelementy 205
6.2.3. Inne mikroelementy 210
7.1. Unerwienie mięśni szkieletowych 214
7. Neuronalna kontrola aktywności mięśni szkieletowych Barbara MORAWIN, Agnieszka ZEMBROŃ-ŁACNY 214
7.2. Jednostka motoryczna 215
7.3. Receptory wewnątrzmięśniowe 217
7.4. Receptory ścięgniste 218
7.5. Złącze nerwowo-mięśniowe 219
7.5.1. Struktura złącza nerwowo-mięśniowego 220
7.5.2. Mechanizm przekaźnictwa sygnału w złączu nerwowo-mięśniowym 220
7.6. Potencjał spoczynkowy i czynnościowy włókna mięśniowego 223
8.1. Struktura komórki mięśniowej 228
8. Aktywność mięśni szkieletowych Barbara MORAWIN, Agnieszka ZEMBROŃ-ŁACNY 228
8.2. Ślizgowy model skurczu mięśni szkieletowych 234
8.3. Bioenergetyka skurczu mięśni szkieletowych 236
8.4. Rodzaje skurczu mięśni szkieletowych 237
8.5. Siła rozwijana przez mięśnie szkieletowe 238
8.6. Zmęczenie mięśni szkieletowych 239
9.1. Charakterystyka rodzajów wysiłku fizycznego 242
9. Metabolizm wysiłkowy Magdalena WIĘCEK 242
9.1.1. Intensywność wysiłków dynamicznych 244
9.1.2. Intensywność wysiłków statycznych 246
9.1.3. Charakterystyka metabolizmu wysiłkowego 247
9.2. Regulacja metabolizmu wysiłkowego 249
9.2.1. Regulacja alosteryczna 249
9.2.2. Sprzężenie zwrotne ujemne 250
9.2.3. Modyfikacja kowalencyjna 250
9.2.4. Zmiana stężenia substratu 251
9.2.5. Zmiana stężenia enzymu 251
9.2.6. Regulacja nerwowa i hormonalna 251
9.3. Badania naukowe – techniki laboratoryjne w badaniach metabolizmu wysiłkowego 252
10.1. Charakterystyka związków wysokoenergetycznych 260
10. Związki o wysokim potencjale przenoszenia fosforanów Ewa BAKOŃSKA-PACOŃ, Eugenia MURAWSKA-CIAŁOWICZ 260
10.2. Przemiany ATP-ADP i cykl ATP-ADP w czasie wysiłku fizycznego 261
10.2.1. Cykl ATP-ADP w wysiłku fizycznym 263
10.3. Fosfokreatyna i jej udział w skurczu mięśniowym 265
10.4. Nieinwazyjne metody obserwacji metabolizmu wysiłkowego 271
10.5. Reakcja kinazy adenylanowej (miokinazowa) 272
10.5.1. Udział AMP w regulacji metabolizmu w wysiłku fizycznym 272
10.6. Przemiany puryn w wysiłkach o wysokiej intensywności 275
11.1. Biochemiczne aspekty trawienia i wchłaniania węglowodanów 280
11.1.1. Trawienie węglowodanów 280
11. Metabolizm węglowodanów Tomasz PODGÓRSKI, Maciej PAWLAK 280
11.1.2. Transporty przezbłonowe węglowodanów 282
11.1.3. Smak słodki 284
11.2. Przemiany węglowodanów w organizmie 287
11.2.1. Cukrzyca jako przykład zaburzeń przemian węglowodanów 289
11.2.2. Wskaźniki biochemiczne charakteryzujące gospodarkę węglowodanową 289
11.3. Synteza węglowodanów (glukoneogeneza) 290
11.4. Magazynowanie węglowodanów w organizmie 291
11.4.1. Synteza glikogenu 294
11.4.2. Ładowanie węglowodanami (carbo loading) 294
11.4.3. Rozkład glikogenu (glikogenoliza) 298
11.5. Glukoza – podstawowy substrat energetyczny sportowca 300
11.5.1. Glikoliza – element wspólny dla przemian aerobowych i anaerobowych 301
11.5.2. Rola mitochondriów w metabolizmie węglowodanów 304
11.5.3. Dekarboksylacja oksydacyjna 305
11.5.4. Cykl Krebsa 305
11.5.5. Fosforylacja substratowa 307
11.5.6. Fosforylacja oksydacyjna 309
11.6. Anaerobowe losy glukozy 310
11.6.1. Redukcja pirogronianu 311
11.6.2. Mleczan 312
11.6.3. Cykl Corich 312
11.6.4. Jak usunąć mleczan z mięśni po wysiłku? 314
11.7. Szlak pentozofosforanowy 314
11.8. Metabolizm fruktozy 316
11.10. Bilans energetyczny przemian węglowodanów 317
11.9. Metabolizm galaktozy 317
11.11. Wskaźniki diagnostyczne z obszaru metabolizmu węglowodanów istotne dla sportowca 320
12.1. Trawienie, wchłanianie i dystrybucja tłuszczów 322
12. Metabolizm tłuszczów a wysiłek fizyczny Eugenia MURAWSKA-CIAŁOWICZ, Ewa BAKOŃSKA-PACOŃ 322
12.1.1. Trawienie tłuszczów 323
12.1.2. Wchłanianie tłuszczów 326
12.1.3. Dystrybucja triglicerydów 327
12.2. Synteza triglicerydów w tkance tłuszczowej 329
12.3. Lipoliza 332
12.3.1. Wysiłek fizyczny a lipoliza w tkance tłuszczowej 333
12.3.2. Wysiłek fizyczny a lipoliza triglicerydów mięśni szkieletowych 339
12.3.3. Losy produktów lipolizy 340
12.4. Degradacja kwasów tłuszczowych 343
12.4.1. Zysk energetyczny utleniania kwasów tłuszczowych 347
12.4.2. Degradacja nienasyconych kwasów tłuszczowych 348
12.4.3. Ketogeneza 348
12.5. Synteza kwasów tłuszczowych (lipogeneza de novo) 352
12.6. Wpływ wysiłku fizycznego na metabolizm lipidów 355
12.6.1. Wpływ wysiłku na utlenianie kwasów tłuszczowych w mięśniach 355
12.6.2. Zmiany stężenia lipidów podczas i po wysiłku fizycznym 359
12.7. Zasoby tłuszczu w organizmie 360
12.7.1. Biała tkanka tłuszczowa 362
12.7.2. Brunatna tkanka tłuszczowa 364
12.7.3. Różowa tkanka tłuszczowa 365
12.8. Lipoproteiny osocza 366
12.8.1. Apoproteiny 368
12.8.2. Metabolizm lipoprotein 368
12.9. Profil lipidowy (lipidogram) 371
12.10. Wpływ wysiłku na parametry lipidogramu 372
13.1. Procesy degradacji białek pokarmowych 376
13. Metabolizm białek a wysiłek fizyczny Anna ONISZCZUK, Agnieszka KACZMAREK, Ewa BAKOŃSKA-PACOŃ, Eugenia MURAWSKA-CIAŁOWICZ 376
13.2. Zawartość białka w organizmie 379
13.3. Przemiany białek 379
13.3.1. Wpływ wysiłku na przemiany białek 381
13.3.2. Degradacja aminokwasów 383
13.3.3. Synteza aminokwasów 387
13.3.4. Wpływ wysiłku na metabolizm aminokwasów w mięśniach szkieletowych 387
13.3.5. Wpływ wysiłku na metabolizm aminokwasów w wątrobie 389
13.4. Cykl mocznikowy 391
13.5. Stężenie aminokwasów, amoniaku i mocznika w osoczu podczas wysiłku fizycznego 393
13.6. Udział białek w wydatkowaniu energii podczas wysiłku fizycznego 395
13.7. Wpływ treningu na przemiany białek 395
13.7.1. Trening oporowy 396
13.7.2. Trening wytrzymałościowy 398
14.1. Specyficzność odpowiedzi organizmu na wysiłek fizyczny 400
14. Wpływ treningu na ekspresję genów Kinga HUMIŃSKA-LISOWSKA, Jan MIESZKOWSKI, Agata LEOŃSKA-DUNIEC, Ewa BRZEZIAŃSKA-LASOTA, Paweł CIĘSZCZYK 400
14.2. Etapy kontroli ekspresji genów 402
14.3. Regulacja ekspresji genów w świetle wysiłku fizycznego i treningu sportowego 405
14.4. Zmiany kinetyki powstawania produktów ekspresji genów w świetle wysiłku fizycznego 408
14.5. Molekularne podłoże adaptacji do wysiłku fizycznego 411
14.5.1. Adaptacje w treningu zdrowotnym 413
14.5.2. Adaptacje w treningu sportowym 414
14.5.3. Adaptacje w treningu wytrzymałościowym 416
14.5.4. Adaptacje w treningu siłowym 427
14.6. Mechanizmy epigenetyczne w regulacji ekspresji genów indukowanej wysiłkiem fizycznym 434
14.6.1. Metylacja DNA 435
14.6.2. Modyfikacja histonów 436
14.6.3. Niekodujący RNA 437
14.7. Wysiłek fizyczny a „OMIKA” 438
14.7.1. Genomika i epigenomika 439
14.7.2. Transkryptomika 440
14.7.3. Proteomika 441
14.7.4. Metabolomika i lipidomika 442
15.1. Definicja wysiłku o wysokiej intensywności 444
15.2. Systemy energetyczne wykorzystywane w wysiłku o wysokiej intensywności 444
15. Kontrola regulacji metabolicznej w wysiłku o wysokiej intensywności Ewa SADOWSKA-KRĘPA, Ilona POKORA 444
15.2.1. System fosfagenowy 445
15.2.2. Rozpad glikogenu i glikoliza beztlenowa 446
15.2.3. Reakcja miokinazowa 446
15.3. Regulacja metabolizmu w wysiłku o wysokiej intensywności 447
15.4. Wpływ odżywiania na funkcjonowanie organizmu 449
15.4.1. Kreatyna 449
15.4.2. Substancje alkalizujące 450
15.4.3. Kofeina 450
15.4.4. β-alanina 450
15.5. Wpływ treningu na poziom adaptacji 451
15.6. Mechanizmy odpowiedzialne za zmęczenie w wysiłku o wysokiej intensywności 451
15.6.1. Obniżenie poziomu ATP 452
15.6.2. Wzrost nieorganicznego fosforanu (Pi) 452
15.6.3. Wzrost stężenia LA i jonów H+ 453
16.1. Definicja i modele wysiłków wytrzymałościowych 456
16. Kontrola metabolizmu w wysiłkach wytrzymałościowych Ilona POKORA, Ewa SADOWSKA-KRĘPA 456
16.1.1. Wpływ intensywności ćwiczeń na wykorzystanie źródeł węglowodanowo-tłuszczowych 457
16.1.2. Wpływ czasu trwania ćwiczeń na wykorzystanie źródeł węglowodanowo-tłuszczowych 457
16.2. Przegląd regulacji metabolicznych w wysiłkach wytrzymałościowych 458
16.2.1. Szlaki metabolizmu węglowodanów (CHO) 460
16.2.2. Wykorzystanie metabolizmu lipidów w wysiłkach wytrzymałościowych 462
16.2.3. Wykorzystanie białek w wysiłkach wytrzymałościowych 466
16.3. Wpływ stanu odżywiania na wykorzystanie źródeł węglowodanowo-tłuszczowych podczas wysiłku wytrzymałościowego 467
16.3.1. Znaczenie przyjmowania CHO przed i w trakcie ćwiczeń 471
16.3.2. Przyjmowanie lipidów, adaptacja tłuszczowa 472
16.4. Wpływ stanu wytrenowania na wykorzystanie źródeł węglowodanowo-tłuszczowych 474
16.4.1. Wpływ stanu wytrenowania na metabolizm węglowodanów 475
16.4.2. Wpływ stanu wytrenowania na metabolizm lipidów 475
16.4.3. Wpływ stanu wytrenowania na metabolizm białek 477
16.5. Mechanizm zmęczenia w wysiłku wytrzymałościowym 477
16.5.1. Zmęczenie ośrodkowe 477
16.5.2. Zmęczenie obwodowe (mięśniowe) 478
17.1. Zdrowie, choroba i ćwiczenia fizyczne 480
17. Biochemia sportu w zdrowiu i chorobie Anna GRZYWACZ, Violetta DZIEDZIEJKO, Monika RAĆ, Agnieszka BOROŃ, Paweł CIĘSZCZYK 480
17.2. Układ sercowo-naczyniowy 481
17.2.1. Adaptacja mięśnia sercowego i układu naczyniowego do treningu 481
17.2.2. Ćwiczenia fizyczne a schorzenia sercowo-naczyniowe 485
17.3. Cukrzyca – choroba cywilizacyjna naszych czasów 487
17.3.1. Biochemia cukrzycy 488
17.3.2. Powikłania cukrzycy 490
17.3.3. Wysiłek fizyczny w cukrzycy – podstawy biochemiczne i kliniczne 490
17.4. Otyłość jako stan zagrażający zdrowiu i życiu 492
17.4.1. Szkodliwy wpływ otyłości na organizm człowieka – aspekty biologiczny i kliniczny 495
17.4.2. Ćwiczenia fizyczne u pacjentów z otyłością 498
17.5. Choroby onkologiczne w kontekście wysiłku fizycznego 503
17.6. Osteoporoza a wysiłek fizyczny 505
17.6.1. Mechanizm zmian patologicznych w osteoporozie 505
17.6.2. Rola ćwiczeń fizycznych w osteoporozie 506
17.7. Choroby psychiczne a wysiłek fizyczny 507
17.8. Uzależnienia a wysiłek fizyczny 509
17.10. Wysiłek fizyczny jako recepta na długie życie 511
17.9. Konsekwencje braku aktywności fizycznej – konteksty biochemiczny i kliniczny 511
17.11. Korzyści z aktywności fizycznej 513
17.12. Podsumowanie 514
18.1. Cele analizy biochemicznej 516
18. Biochemiczne monitorowanie wysiłku i treningu fizycznego Magdalena WIĘCEK 516
18.2. Materiał biologiczny 517
18.2.1. Różnica między osoczem a surowicą krwi 520
18.3. Markery biochemiczne 521
18.4. Zakresy referencyjne 521
18.4.1. Metoda pomiaru 523
18.4.2. Populacja referencyjna 523
19. Gospodarka żelazem Magdalena WIĘCEK 526
19.1. Żelazo 528
19.2. Transferyna 531
19.2.1. Całkowita zdolność wiązania żelaza 532
19.2.2. Wysycenie transferyny żelazem 532
19.2.3. Rozpuszczalny receptor transferyny 533
19.3. Ferrytyna 533
19.4. Hemoglobina 534
19.4.1. Hemokoncentracja i hemodylucja 536
19.5. Niedobór żelaza 539
20. Metabolity Ewa JÓWKO, Andrzej KLUSIEWICZ 542
20.1. Mleczan 543
20.1.1. Ocena wydolności anaerobowej kwasomlekowej 543
20.1.2. Ocena wydolności tlenowej 545
20.1.3. Planowanie programu treningowego 550
20.2. Glukoza 552
20.3. Profil lipidowy 555
20.3.1. Cholesterol 556
20.3.2. Triacyloglicerole 558
20.3.3. Profil lipidowy a aktywność fizyczna 558
20.4. Glicerol 560
20.5. Mocznik 561
20.6. Amoniak 564
20.7. Kwas moczowy 566
20.8. Kreatynina 567
20.9. Glutation 569
21.1. Wstęp 574
21. Enzymy i hormony Magdalena DZITKOWSKA-ZABIELSKA, ALEKSANDRA BOJARCZUK, Paweł CIĘSZCZYK 574
21.2. Kinaza kreatynowa 575
21.3. γ-glutamylotransferaza 578
21.4. Enzymy antyoksydacyjne 579
21.5. Hormony steroidowe 580
21.6. Kortyzol 582
21.7. Testosteron 583
21.8. Insulina 585
21.9. Syndrom przetrenowania 587
21.10. Podsumowanie 588
Skorowidz 592