"Żywienie dojelitowe i pozajelitowe"
Identyfikator Librowy: 299963
Spis treści
1. Rola pielęgniarki w dojelitowym i pozajelitowym leczeniu żywieniowym – Krystyna Majewska, Lidia Bartoszewska 20
2.1. Definicje i pojęcia – Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska 22
2. Podstawowe zagadnienia związane z żywieniem 22
2.2. Niedożywienie – rodzaje, przyczyny i konsekwencje – Anna Zmarzły 24
2.3. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze – Karolina Goral 33
2.4. Ocena stanu odżywienia – Karolina Goral, Przemysław Matras 45
3.1. Wskazania do żywienia dojelitowego – Waldemar Szafrański 58
3. Dojelitowe leczenie żywieniowe 58
3.2. Dostęp do żywienia dojelitowego – Marek Kunecki 61
3.3. Zasady pielęgnacji dostępu do przewodu pokarmowego – Barbara Jankowska 70
3.4. Rodzaje diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym dorosłych – Karolina Goral 80
3.5. Zasady podaży diety przemysłowej do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska 91
3.6. Podawanie różnych form leków przez sztucznie wytworzony dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska 96
3.7. Powikłania dojelitowego leczenia żywieniowego – Marek Kunecki 103
3.8. Monitorowanie żywienia dojelitowego – Lidia Bartoszewska 122
4.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Jacek Sobocki 126
4. Pozajelitowe leczenie żywieniowe 126
4.2. Dostęp do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Iwona Fołtyn 128
4.3. Sprzęt stosowany w żywieniu pozajelitowym – zagadnienia praktyczne – Joanna Tokarczyk 141
4.4. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym – Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka 150
4.5. Zasady podaży mieszanin odżywczych – Renata Adryjanek 169
4.6. Powikłania pozajelitowego leczenia żywieniowego – Jacek Sobocki 174
4.7. Monitorowanie żywienia pozajelitowego – Lidia Bartoszewska 180
5.1. Ocena stanu odżywienia dzieci – Elżbieta Banaś 184
5. Specyfika leczenia żywieniowego u dzieci 184
5.2. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci – Maciej Matczuk 190
5.3. Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego u dzieci w leczeniu szpitalnym i domowym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka 195
5.4. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego u dzieci – Przemysław Matras 206
5.5. Preparaty żywieniowe stosowane w żywieniu dojelitowym u dzieci – Elżbieta Banaś 209
6. Finansowanie, dokumentowanie i rozliczanie żywienia dojelitowego i pozajelitowego w lecznictwie stacjonarnym i ambulatoryjnym – Edyta Grabowska-Woźniak 214
6.1. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w lecznictwie stacjonarnym szpitalnym 215
6.2. Leczenie żywieniowe na oddziale szpitalnym 216
6.3. Leczenie żywieniowe na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii (OAiIT) 218
6.4. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej 219
7.1. Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego – Przemysław Matras 224
7. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych 224
7.2. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu dojelitowym – Joanna Magolan 226
7.3. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu pozajelitowym – Magdalena Sumlet, Eliza Kowalczyk 232
7.4. Dokumentacja medyczna w domowym leczeniu żywieniowym – Lidia Bartoszewska 236
8. Wybrane procedury pielęgnacyjne 244
8.1. Procedura opieki nad dzieckiem z centralnym dostępem żylnym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka 245
8.2. Procedura opieki nad dorosłym z centralnym dostępem żylnym – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska 257
8.3. Procedura opieki nad pacjentem z założoną przetoką odżywczą – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska 272
Załączniki 284
Skorowidz 306