"Żywienie dojelitowe i pozajelitowe"

Identyfikator Librowy: 299963

Spis treści

1. Rola pielęgniarki w dojelitowym i pozajelitowym leczeniu żywieniowymKrystyna Majewska, Lidia Bartoszewska 20

2.1. Definicje i pojęcia – Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska 22

2. Podstawowe zagadnienia związane z żywieniem 22

2.2. Niedożywienie – rodzaje, przyczyny i konsekwencje – Anna Zmarzły 24

2.3. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze – Karolina Goral 33

2.4. Ocena stanu odżywienia – Karolina Goral, Przemysław Matras 45

3.1. Wskazania do żywienia dojelitowego – Waldemar Szafrański 58

3. Dojelitowe leczenie żywieniowe 58

3.2. Dostęp do żywienia dojelitowego – Marek Kunecki 61

3.3. Zasady pielęgnacji dostępu do przewodu pokarmowego – Barbara Jankowska 70

3.4. Rodzaje diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym dorosłych – Karolina Goral 80

3.5. Zasady podaży diety przemysłowej do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska 91

3.6. Podawanie różnych form leków przez sztucznie wytworzony dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska 96

3.7. Powikłania dojelitowego leczenia żywieniowego – Marek Kunecki 103

3.8. Monitorowanie żywienia dojelitowego – Lidia Bartoszewska 122

4.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Jacek Sobocki 126

4. Pozajelitowe leczenie żywieniowe 126

4.2. Dostęp do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Iwona Fołtyn 128

4.3. Sprzęt stosowany w żywieniu pozajelitowym – zagadnienia praktyczne – Joanna Tokarczyk 141

4.4. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym – Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka 150

4.5. Zasady podaży mieszanin odżywczych – Renata Adryjanek 169

4.6. Powikłania pozajelitowego leczenia żywieniowego – Jacek Sobocki 174

4.7. Monitorowanie żywienia pozajelitowego – Lidia Bartoszewska 180

5.1. Ocena stanu odżywienia dzieci – Elżbieta Banaś 184

5. Specyfika leczenia żywieniowego u dzieci 184

5.2. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci – Maciej Matczuk 190

5.3. Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego u dzieci w leczeniu szpitalnym i domowym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka 195

5.4. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego u dzieci – Przemysław Matras 206

5.5. Preparaty żywieniowe stosowane w żywieniu dojelitowym u dzieci – Elżbieta Banaś 209

6. Finansowanie, dokumentowanie i rozliczanie żywienia dojelitowego i pozajelitowego w lecznictwie stacjonarnym i ambulatoryjnymEdyta Grabowska-Woźniak 214

6.1. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w lecznictwie stacjonarnym szpitalnym 215

6.2. Leczenie żywieniowe na oddziale szpitalnym 216

6.3. Leczenie żywieniowe na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii (OAiIT) 218

6.4. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej 219

7.1. Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego – Przemysław Matras 224

7. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych 224

7.2. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu dojelitowym – Joanna Magolan 226

7.3. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu pozajelitowym – Magdalena Sumlet, Eliza Kowalczyk 232

7.4. Dokumentacja medyczna w domowym leczeniu żywieniowym – Lidia Bartoszewska 236

8. Wybrane procedury pielęgnacyjne 244

8.1. Procedura opieki nad dzieckiem z centralnym dostępem żylnym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka 245

8.2. Procedura opieki nad dorosłym z centralnym dostępem żylnym – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska 257

8.3. Procedura opieki nad pacjentem z założoną przetoką odżywczą – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska 272

Załączniki 284

Skorowidz 306