"Żywienie w chorobach nowotworowych"

Identyfikator Librowy: 41539

Spis treści

Część ogólna 11

Zapotrzebowanie energetyczne 11

Białka 12

Składniki pokarmowe 12

Tłuszcze 13

Węglowodany 14

Błonnik 15

Witaminy 16

Witamina A 17

Witamina E 17

Witamina K 17

Witamina C 18

Witaminy z grupy B 18

Składniki mineralne 19

Wapń 19

Witamina PP 19

Cynk 20

Żelazo 20

Magnez 20

Chrom 21

Miedź 21

Selen 21

Sod i pota 21

Równowaga kwasowo-zasadowa 22

Woda 22

Zasady zdrowego żywienia 23

Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia 27

Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych 30

Produkty zbożowe 30

Otręby 31

Pieczywo 31

Kiełki 32

Mąka 32

Całe ziarno - pszenica 33

Kasze 33

Muesli 33

Makarony 34

Nasiona roślin strączkowych 34

Mleko 35

Mleko kozie 36

Sery 36

Tofu 36

Ziemniaki 36

Bataty (słodkie ziemniaki) 37

Warzywa i owoce 37

Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych 38

Tłuszcze 42

Cukier i słodycze 43

Jaja 43

Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 43

Miary gospodarcze 44

Naczynia kuchenne 44

Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 44

Konserwowanie i przechowywanie żywności 49

Obróbka wstępna surowca 50

Sposoby przyrządzania potraw 50

Obróbka cieplna 51

Podprawianie i wykańczanie potraw 54

Przyprawy ziołowe 55

Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych 55

Warzywa przyprawowe 59

Przyprawy korzenne 61

Żywienie a choroby nowotworowe 63

Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia 64

Przykłady tygodniowych jadłospisów 69

Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię 77

Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych 77

Dieta w chemioterapii 78

Zapalenie jamy ustnej 79

Nudności i wymioty 81

Zaparcia 82

Biegunka 84

Dieta w radioterapii 85

Część szczegółowa 88

Napoje 88

Uwagi ogólne 88

Przepisy 89

Chleb domowy 97

Przepisy 97

Uwagi ogólne 97

Dodatki do pieczywa 103

Przepisy 103

Uwagi ogólne 103

Przygotowanie wywaru z warzyw 108

Uwagi ogólne 108

Zupy 108

Podprawianie zup 109

Przygotowanie głównego składnika 109

Przygotowanie wywaru z owoców 109

Przygotowanie zup mlecznych 109

Przyprawianie zup 110

Zakwasy 110

Przepisy 111

Dodatki do zup 124

Przepisy 124

Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 129

Uwagi ogólne 129

Obróbka właściwa (termiczna) 130

Obróbka wstępna mięsa 130

Potrawy z mięsa cielęcego 131

Przepisy 131

Potrawy z drobiu i dziczyzny 140

Potrawy z ryb 143

Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb 150

Uwagi ogólne 150

Przepisy 151

Potrawy jarskie 170

Uwagi ogólne 170

Przepisy 171

Potrawy z warzyw i ziemniaków 184

Uwagi ogólne 184

Obróbka wstępna 185

Obróbka termiczna 186

Surówki 186

Sałatki 187

Warzywa gotowane 187

Przepisy 188

Surówki 188

Sałatki 198

Warzywa gotowane 203

Potrawy z ziemniaków 206

Sosy 208

Uwagi ogólne 208

Przepisy 209

Sosy zimne 209

Sosy gorące 211

Sosy do potraw słodkich 215

Desery 216

Uwagi ogólne 216

Przepisy 217

Piśmiennictwo 224

Spis potraw 227