"Żywienie w chorobach nowotworowych"
Identyfikator Librowy: 41539
Spis treści
Część ogólna 11
Zapotrzebowanie energetyczne 11
Białka 12
Składniki pokarmowe 12
Tłuszcze 13
Węglowodany 14
Błonnik 15
Witaminy 16
Witamina A 17
Witamina E 17
Witamina K 17
Witamina C 18
Witaminy z grupy B 18
Składniki mineralne 19
Wapń 19
Witamina PP 19
Cynk 20
Żelazo 20
Magnez 20
Chrom 21
Miedź 21
Selen 21
Sod i pota 21
Równowaga kwasowo-zasadowa 22
Woda 22
Zasady zdrowego żywienia 23
Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia 27
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych 30
Produkty zbożowe 30
Otręby 31
Pieczywo 31
Kiełki 32
Mąka 32
Całe ziarno - pszenica 33
Kasze 33
Muesli 33
Makarony 34
Nasiona roślin strączkowych 34
Mleko 35
Mleko kozie 36
Sery 36
Tofu 36
Ziemniaki 36
Bataty (słodkie ziemniaki) 37
Warzywa i owoce 37
Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych 38
Tłuszcze 42
Cukier i słodycze 43
Jaja 43
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 43
Miary gospodarcze 44
Naczynia kuchenne 44
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 44
Konserwowanie i przechowywanie żywności 49
Obróbka wstępna surowca 50
Sposoby przyrządzania potraw 50
Obróbka cieplna 51
Podprawianie i wykańczanie potraw 54
Przyprawy ziołowe 55
Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych 55
Warzywa przyprawowe 59
Przyprawy korzenne 61
Żywienie a choroby nowotworowe 63
Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia 64
Przykłady tygodniowych jadłospisów 69
Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię 77
Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych 77
Dieta w chemioterapii 78
Zapalenie jamy ustnej 79
Nudności i wymioty 81
Zaparcia 82
Biegunka 84
Dieta w radioterapii 85
Część szczegółowa 88
Napoje 88
Uwagi ogólne 88
Przepisy 89
Chleb domowy 97
Przepisy 97
Uwagi ogólne 97
Dodatki do pieczywa 103
Przepisy 103
Uwagi ogólne 103
Przygotowanie wywaru z warzyw 108
Uwagi ogólne 108
Zupy 108
Podprawianie zup 109
Przygotowanie głównego składnika 109
Przygotowanie wywaru z owoców 109
Przygotowanie zup mlecznych 109
Przyprawianie zup 110
Zakwasy 110
Przepisy 111
Dodatki do zup 124
Przepisy 124
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 129
Uwagi ogólne 129
Obróbka właściwa (termiczna) 130
Obróbka wstępna mięsa 130
Potrawy z mięsa cielęcego 131
Przepisy 131
Potrawy z drobiu i dziczyzny 140
Potrawy z ryb 143
Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb 150
Uwagi ogólne 150
Przepisy 151
Potrawy jarskie 170
Uwagi ogólne 170
Przepisy 171
Potrawy z warzyw i ziemniaków 184
Uwagi ogólne 184
Obróbka wstępna 185
Obróbka termiczna 186
Surówki 186
Sałatki 187
Warzywa gotowane 187
Przepisy 188
Surówki 188
Sałatki 198
Warzywa gotowane 203
Potrawy z ziemniaków 206
Sosy 208
Uwagi ogólne 208
Przepisy 209
Sosy zimne 209
Sosy gorące 211
Sosy do potraw słodkich 215
Desery 216
Uwagi ogólne 216
Przepisy 217
Piśmiennictwo 224
Spis potraw 227