"Nauki Inżynierskie i Technologie 3"
Identyfikator Librowy: 61842
Spis treści
Wstęp 9
Artur Biernacki, Tomasz Lesiów: Zastosowanie metody QFD w procesie doskonalenia jakoœci piwa jasnego – aspekt technologiczny oraz innowacyjny 11
Artur Biernacki, Tomasz Lesiów: Application of QFD method in the process of light beer quality improvement - technological and innovative aspect 30
Anna Dankowska, Maria Małecka: Instrumentalne metody wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek 31
Anna Dankowska, Maria Małecka: Instrumental methods of detection of olive oil adulteration 48
Katarzyna Górska, Małgorzata Janczar-Smuga: Znakowanie produktów żywnościowych a ich bezpieczeństwo dla konsumentów 49
Katarzyna Górska, Małgorzata Janczar-Smuga: Marking of food and consumer safety 58
Joanna Harasym: Obecny status owsa w diecie bezglutenowej 59
Joanna Harasym: Current status of oat in gluten free diet 72
Joanna Harasym, Remigiusz Olędzki, Jerzy J. Pietkiewicz: Substancje o działaniu przeciwutleniającym obecne w ziarnach owsa (Avena sativa L.) 73
Joanna Harasym, Remigiusz Olędzki, Jerzy J. Pietkiewicz: Antioxidant activity substances present in oats (Avena sativa L.) 91
Piotr Kafel: Analiza raportów z audytów na przykładzie wybranej jednostki certyfikującej przetwórstwo i obrót produktów rolnictwa ekologicznego 92
Piotr Kafel: Audit reports analysis based on organic products certification 98
Franciszek Kapusta: Zmiany produkcji warzyw i owoców oraz ich przetwórstwa w Polsce 99
Franciszek Kapusta: Changes in the production of fruit and vegetables and their processing in Poland 115
Franciszek Kapusta: Produkcja roślin oleistych i ich przetwórstwo w Polsce 116
Franciszek Kapusta: Production of oil plants and their processing in Poland 132
Alina Niewelt, Tomasz Lesiów: Wpływ audytu dostawców na zapewnienie jakoœci i bezpieczeństwa żywnościowego produktów na przykładzie produkcji mieszanek piekarniczo-cukierniczych 133
Alina Niewelt, Tomasz Lesiów: Impact of audit of suppliers to ensure quality and safety of food products on the example of production of bakery- -confectionery compounds 153
Anna Olszańska: Ocena zróżnicowania wielkoœci skupu żywca wieprzowego, drobiowego i wołowego w Polsce w latach 1999-2008 154
Anna Olszańska: Differentiation in the volume of poultry, pig and bovine for livestock purchase in Poland between 1999 and 2008 166
Tomasz Podeszwa, Małgorzata Janczar-Smuga: Kierunki zagospodarowania odpadowego glicerolu 167
Tomasz Podeszwa, Małgorzata Janczar-Smuga: Directions in the utilization of raw glycerol 186
Tadeusz Szmańko, Justyna Górecka, Agnieszka Nowakowska: Właściwości fizykochemiczne wędlin homogenizowanych, przechowywanych w temperaturze bliskiej krioskopowej (badania modelowe) 187
Tadeusz Szmańko, Justyna Górecka, Agnieszka Nowakowska: Physicochemical properties of homogenized sausages stored at near cryoscopic temperature (model research) 202
Stanisław Urban: Kierunki rozwoju opakowań na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa przemysłu cukierniczego 203
Stanisław Urban: Trends in developing packaging described by an example of the chosen enterprise of confectionary products 213
Monika Wereńska, Andrzej Okruszek: Wartość odżywcza różnego rodzaju jaj 214
Monika Wereńska, Andrzej Okruszek: Nutritional value of different kinds of eggs 226
Karol Wilgosiewicz, Tomasz Lesiów: Aspekty przyrodnicze, technologiczne i ekonomiczne produkcji win gronowych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego ŒŚląska 227
Karol Wilgosiewicz, Tomasz Lesiów: Natural, technological and economic aspects of wine grape production in Poland with the emphasis on Lower Silesia 246
Marta Wilk, Elżbieta Gąsiorek, Dominik Marzec: Tworzenie celulaz i ksylanaz w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego metodą hodowli w podłożu stałym z makuchu rzepakowego 247
Marta Wilk, Elżbieta Gęsiorek, Dominik Marzec: Production of cellulases and xylanases during oxalic acid biosynthesis by solid state fermentation from rapeseed meal 259