"Nauki Inżynierskie i Technologie 2(5)"

Identyfikator Librowy: 61920

Spis treści

Wstęp 8

Marta Byrka-Siewieja, Tomasz Lesiów: Rola audytów wewnętrznych w doskonaleniu Systemu Zarządzania Jakością na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kaliszu 10

Marta Byrka-Siewieja, Tomasz Lesiów: The role of internal audits in the improvement of the Quality Management System on the example of the Regional Dairy Cooperative in Kalisz 27

Justyna Górecka, Marlena Gregorczyk, Tadeusz Szmańko: Wpływ zróżnicowanej wydajności polędwic sopockich na ich właściwości fizykochemiczne i jakość sensoryczną (badania modelowe) 28

Justyna Górecka, Tadeusz Szmańko, Marlena Gregorczyk: Effect of differentiation yield on the physicochemical properties and sensory quality of smoked pork loin (model research) 35

Aleksandra Jedlińska, Katarzyna Samborska, Dorota Witrowa-Rajchert: Aspekty techniczno-technologiczne suszenia miodu 36

Aleksandra Jedlińska, Katarzyna Samborska, Dorota Witrowa-Rajchert: Technical and technological aspects of honey drying 44

Dorota Orczyk, Daria Szymanowska-Powałowska: Izolacja bakterii z rodzaju Clostridium zdolnych do konwersji glicerolu do 1,3-propanodiolu i wybór pożywki produkcyjnej do ich hodowli 45

Dorota Orczyk, Daria Szymanowska-Powałowska: Isolation of bacteria of the genus Clostridium and the choice of the media conversion glycerol to 1,3-propanediol 60

Renata Pietrzak-Fiećko, Sylwia Kacprzak: Skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka krowiego pochodzącego z małych, indywidualnych gospodarstw z regionu Warmii i Mazur 61

Renata Pietrzak-Fiećko, Sylwia Kacprzak: Fatty acid composition of the cow’s milk fat from small, individual farms from Warmia and Mazury region 68

Sławomir Sitarz, Małgorzata Janczar-Smuga: Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji 69

Sławomir Sitarz, Małgorzata Janczar-Smuga: Contemporary food safety hazards, possibilities of their control and elimination 94

Krystyna Szybiga, Tadeusz Miśkiewicz: Wybrane aspekty bezpieczeństwa żywnościowego województwa dolnośląskiego 95

Krystyna Szybiga, Tadeusz Miśkiewicz: Some aspects of food security in Lower Silesia voivodeship 109

Paweł Wolak, Adrianna Złocińska: Badanie składu chemicznego wysłodków buraczanych – produktu ubocznego przemysłu cukrowniczego 110

Paweł Wolak, Adrianna Złocińska: Examination of chemical composition of sugar beet pulp – a by-product of sugar industry 120

Zbigniew Garncarek: Recenzja książki pt. „Chemia środowiska” 121

Katarzyna Szczepańska: Opinia o książce pt. „Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty” 123