"Rynek żywca w Polsce (1955-2010) - zmiany strukturalne,koncentracja produkcji i wahania podaży"

Identyfikator Librowy: 62577

Spis treści

Wstęp 8

1. Problemy organizacji rynków żywca rzeźnego 14

1.1. Uwarunkowania prowadzenia produkcji zwierzęcej 14

1.2. Baza surowcowa przemysłu mięsnego 19

1.3. Integracja w produkcji żywca rzeźnego 21

1.4. Ekonomia instytucjonalna w gospodarce mięsnej 26

1.5. Skup żywca i jego formy 32

2. Wpływ przetwórstwa, handlu i spożycia mięsa na produkcję żywca rzeźnego 37

2.1. Przetwórstwo żywca rzeźnego 37

2.2. Problemy rozwoju przemysłu mięsnego i handlu 40

2.3. Zmiany w spożyciu mięsa 45

2.4. Rola handlu zagranicznego w kształtowaniu podaży i rozwoju produkcji żywca na rynku krajowym 52

3. Rozwój produkcji zwierzęcej w Polsce, organizacja i funkcjonowanie podstawowych rynków żywca 58

3.1. Pogłowie zwierząt rzeźnych w latach 1955–2010 58

3.2. Produkcja zwierząt rzeźnych według wybranych cech gospodarstw 65

3.3. Zmiany w koncentracji produkcji zwierząt rzeźnych 74

4. Tendencje i prawidłowości w funkcjonowaniu rynku żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego 81

4.1. Analiza szeregów czasowych 81

4.2. Tendencje w produkcji i skupie żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego 82

4.3. Cykliczność produkcji i skupu na rynkach żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w latach 1955–2010 87

4.3.1. Podstawy teoretyczne analizy wahań cyklicznych 87

4.3.2. Elementy określające morfologię wahań cyklicznych 89

4.3.3. Procedury retrospektywnych analiz wahań koniunkturalnych 91

4.4. Wahania cykliczne na rynkach żywca w latach 1955–2010 94

4.4.1. Wahania cykliczne na rynku żywca wieprzowego 94

4.4.2. Wahania cykliczne na rynku żywca wołowego 97

4.4.3. Wahania cykliczne na rynku żywca drobiowego 100

4.5. Sezonowość produkcji i skupu analizowanych rodzajów żywca 103

4.5.1. Uwagi wstępne 103

4.5.2. Sezonowość skupu trzody chlewnej 104

4.5.3. Sezonowość skupu żywca wołowego 107

4.5.4. Sezonowość skupu drobiu 109

4.6. Wpływ zdarzeń losowych na wielkość produkcji i skupu poszczególnych rodzajów żywca 110

4.6.1. Uwagi wstępne 110

4.6.2. Rynek żywca wieprzowego 112

4.6.3. Rynek żywca wołowego 114

4.6.4. Rynek żywca drobiowego 115

5. Wzajemne relacje pomiędzy podstawowymi rynkami żywca i mięsa 116

5.1. Uwagi wstępne 116

5.2. Zmiany strukturalne w długim okresie 117

5.3. Wzajemne relacje pomiędzy rynkami w ramach cykli produkcji 120

5.4. Relacje pomiędzy poziomami skupu w poszczególnych miesiącach roku 123

5.5. Wpływ zdarzeń losowych na wahania podaży żywca mięsnego w Polsce 128

6. Ceny skupu żywca 131

6.1. Uwagi wstępne 131

6.2. Dostawy obowiązkowe żywca w latach 1955–1971 134

6.3. Średnie ceny skupu żywca w latach 1955–1989 137

6.4. Sezonowość i cykliczność cen skupu żywca po 1990 roku 139

6.4.1. Ogólny poziom i cykliczność cen skupu żywca 139

6.4.2. Sezonowość cen skupu żywca 141

6.4.3. Przewidywalność wystąpienia odchyleń sezonowych cen skupu żywca 148

6.5. Relacje cen skupu podstawowych rodzajów żywca 153

6.6. Wpływ cen podstawowych surowców paszowych na wielkość produkcji poszczególnych rodzajów żywca 156

7. Zróżnicowanie regionalne w produkcji żywca – obszary koncentracji produkcji poszczególnych rodzajów żywca 160

7.1. Uwagi wstępne 160

7.2. Zmiany przestrzenne w wielkości skupu żywca wieprzowego 162

7.3. Zróżnicowanie w skali skupu bydła rzeźnego w poszczególnych regionach kraju 172

7.4. Zróżnicowanie w skali skupu żywca drobiowego 180

7.5. Zróżnicowanie rozwoju produkcji zwierzęcej w kraju 186

7.6. Zróżnicowanie przestrzenne produkcji zwierzęcej a cykliczność produkcji żywca 192

8. Czynniki kształtujące produkcję żywca w opinii prowadzących chów zwierząt rzeźnych 198

8.1. Proces podejmowania decyzji w rolnictwie 198

8.1.1. Ryzyko i niepewność w rolnictwie 198

8.1.2. Rola wiedzy w podejmowaniu decyzji oraz wpływ wybranych elementów otoczenia rynkowego na decyzje dotyczące skali produkcji 200

8.1.3. Podejmowanie decyzji produkcyjnych 204

8.2. Czynniki determinujące decyzje w perspektywie kilku lat 206

8.3. Czynniki decydujące o skali produkcji żywca w ciągu roku 222

Podsumowanie i wnioski 232

Bibliografia 237

Spis rysunków 251

Spis tabel 256

Summary 258