"Mikrobiologia w kosmetologii"

Identyfikator Librowy: 71524

Spis treści

Przedmowa 11

1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka 14

2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej 16

2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek 16

2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek 16

2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek 19

2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska 26

2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów –Eugenia Gospodarek 28

2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek 31

2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych 33

3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka 36

3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza 37

3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna 38

3.1.2. Odporność przeciwzakaźna 40

3.2. Immunologiaskóry 41

3.3. Immunoprofilaktyka 43

4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska 47

5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka 50

6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek 54

6.1. Metody barwienia drobnoustrojów 54

6.2.Podłoża do hodowli drobnoustrojów 55

7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska 59

7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew 59

7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne 61

7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae 62

7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae 64

7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 65

7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae 65

7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae 66

7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae 66

7.3. Wirusy gorączek krwotocznych 67

7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową 67

7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae 67

7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae 68

7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae 69

7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 69

7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae 69

8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek 72

9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg 78

9.1. Grzybice powierzchniowe 78

9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych 79

9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym 80

9.1.3. Dermatofity 81

9.1.4. Drożdże 83

9.1.5. Grzyby pleśniowe 85

9.2. Diagnostyka mikologiczna 86

9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym 89

10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska 91

11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski 93

11.1. Wstęp 93

11.2. Zakażenia wirusowe 93

11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) 93

11.2.2. Półpasiec (zoster) 94

11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) 94

11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum) 95

11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) 95

11.3. Zakażenia bakteryjne 96

11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) 97

11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) 100

11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) 100

11.4. Grzybice skóry 102

11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe) 102

12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek 109

12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków 110

12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków 111

13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron 115

13.1. Sterylizacja 115

13.1.1. Podział metod sterylizacji 116

13.2. Dezynfekcja 118

13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji 118

13.2.1. Dezynfekcja powierzchni 119

13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu 120

13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu 121

13.2.4. Środki dezynfekcyjne 121

13.3. Aseptyka i antyseptyka 126

13.4. Środki ochrony kosmetyków 126

13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach 126

13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków 129

14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron 135

14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów 135

14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 135

14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne 136

14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych 139

14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków 140

14.5. Higiena rąk personelu 141

14.5.1. Mikroflora naturalna rąk 141

14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce 141

14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk 142

14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego 143

14.8. Gospodarka odpadami 146

15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka 149

15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego 149

15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego 150

15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym 151

15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja 152

15.3. Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym 154

15.4. Skład i jakość kosmetyków 155

15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu 156

15.5.1. Nadzór nad kosmetykami 157

Skorowidz 159