"Mikrobiologia w kosmetologii"
Identyfikator Librowy: 71524
Spis treści
Przedmowa 11
1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka 14
2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej 16
2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek 16
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek 16
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek 19
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska 26
2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów –Eugenia Gospodarek 28
2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek 31
2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych 33
3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka 36
3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza 37
3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna 38
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna 40
3.2. Immunologiaskóry 41
3.3. Immunoprofilaktyka 43
4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska 47
5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka 50
6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek 54
6.1. Metody barwienia drobnoustrojów 54
6.2.Podłoża do hodowli drobnoustrojów 55
7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska 59
7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew 59
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne 61
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae 62
7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae 64
7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 65
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae 65
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae 66
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae 66
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych 67
7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową 67
7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae 67
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae 68
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae 69
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 69
7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae 69
8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek 72
9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg 78
9.1. Grzybice powierzchniowe 78
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych 79
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym 80
9.1.3. Dermatofity 81
9.1.4. Drożdże 83
9.1.5. Grzyby pleśniowe 85
9.2. Diagnostyka mikologiczna 86
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym 89
10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska 91
11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski 93
11.1. Wstęp 93
11.2. Zakażenia wirusowe 93
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) 93
11.2.2. Półpasiec (zoster) 94
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) 94
11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum) 95
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) 95
11.3. Zakażenia bakteryjne 96
11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) 97
11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) 100
11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) 100
11.4. Grzybice skóry 102
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe) 102
12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek 109
12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków 110
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków 111
13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron 115
13.1. Sterylizacja 115
13.1.1. Podział metod sterylizacji 116
13.2. Dezynfekcja 118
13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji 118
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni 119
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu 120
13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu 121
13.2.4. Środki dezynfekcyjne 121
13.3. Aseptyka i antyseptyka 126
13.4. Środki ochrony kosmetyków 126
13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach 126
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków 129
14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron 135
14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów 135
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 135
14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne 136
14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych 139
14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków 140
14.5. Higiena rąk personelu 141
14.5.1. Mikroflora naturalna rąk 141
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce 141
14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk 142
14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego 143
14.8. Gospodarka odpadami 146
15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka 149
15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego 149
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego 150
15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym 151
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja 152
15.3. Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym 154
15.4. Skład i jakość kosmetyków 155
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu 156
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami 157
Skorowidz 159