OSTATNIO PRZEGLĄDANE PRZEZ CIEBIE
WSZYSTKIE KSIĄŻKI
T.w. Graham Solomons, Craig B. Fryhle, Scott A. Snyder
T.w. Graham Solomons, Craig B. Fryhle, Scott A. Snyder
Maciej Dranka, Michał Fedoryński, Krzysztof Krawczyk
Marcin Kaźmierczak, Tomasz Cytlak, Katarzyna Koroniak-Szejn, Henryk Koroniak
Oleg M. Demchuk, Katarzyna Kapłon, Małgorzata Topyła
Agnieszka Kraj, Anna Drabik, Jerzy Silberring
Chromatografia jest obecnie najpopularniejszą techniką rozdzielania mieszanin, a jedną z jej odmian stosowaną do analizy nieorganicznych i organicznych jonów i substancji jonogennych jest chromatografia jonowa. W książce opisano jej podstawy teoretyczne i zastosowania, a w szczególności: - historię powstania i miejsce chromatografii jonowej wśród innych metod chromatograficznych; - procesy fizyczne i chemiczne, stanowiące podstawy tej metody; - zagadnienia dotyczące faz stacjonarnych i eluentów, supresorów oraz rodzajów detekcji; - sposoby przygotowania próbek do analizy; - zastosowania chromatografii jonowej do badania próbek stałych, ciekłych i gazowych.
Niewątpliwym atutem książki jest obszerna bibliografia oraz słowniczek pojęć i terminów, a także wykaz stosowanych akronimów. W porównaniu do poprzedniego wydania znacznie więcej miejsca poświęcono technikom pokrewnym, takim jak: chromatografia wykluczania jonowego oraz chromatografia z tworzeniem par jonowych. Zaktualizowano i poszerzono informacje związane z metodami standardowymi, analizą specjacyjną i technikami łączonymi, czy zastosowaniami chromatografii jonowej w badaniach żywności, próbek klinicznych i farmaceutycznych. Nowe zagadnienia to m.in. zastosowania chromatografii jonowej w oznaczaniu kwasów karboksylowych, chloranów(VII), amin, aminokwasów i białek czy węglowodanów. Książka polecana studentom, doktorantom i wykładowcom takich kierunków, jak: chemia, biochemia, biotechnologia, ochrona i inżynieria środowiska, nauki rolnicze i o żywności, a także nauk medycyny i farmacji. Ze względu na aspekty praktyczne będzie ona użyteczna także pracownikom laboratoriów badawczych i kontrolno-pomiarowych zajmujących się monitorowaniem zanieczyszczeń powietrza, gleb i wody oraz jakości produktów chemicznych, żywnościowych czy farmaceutycznych.
Dostosuj tekst do każdego urządzenia
Twórz notatki
Rozpocznij czytanie tam, gdzie ostatnio skończyłeś
Mam już konto w internetowej bibliotece IBUK Libra
Nie mam konta w internetowej bibliotece IBUK Libra
PAMIĘTAJ!
Twój PIN do zasobów w:
Wygasa: dzisiaj
Aby zdobyć nowy PIN, skontaktuj się z Twoją biblioteką.
W ciągu kilku minut otrzymasz wiadomość na adres .
Kliknij w znajdujący się w niej przycisk, aby potwierdzić zapisanie się do newslettera i odebrać darmowego e-booka.
Zaakceptuj Regulamin, aby kontynuować korzystanie z serwisu.