WSZYSTKIE KSIĄŻKI
Uniwesytet Warmińsko- Mazurski
Zbgniew Kołtowski, Mirosław Nakonieczny, Agata Nicewicz, Łukasz Nicewicz
Dr Renata Zarzycka
Olena Lazarieva, Svitlana Lizakowska
Elżbieta Radzka, Katarzyna Rymuza
Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Emilia Rzążewska
Anna Zielińska-Chmielewska
Stanisław Jasek, Janusz Maciejowski, Bolesław Nowicki
Praca Zbiorowa Pod Redakcją Naukową
Elżbieta Harasim, Cezary A. Kwiatkowski
W opracowaniu skupiono się na identyfikacji kanałów popytowych i podażowych oraz mechanizmów wpływu pandemii COVID-19 na sektor rolny. Celem była prognoza zakresu skutków oddziaływania globalnego kryzysu na produkcję rolną, zmiany w popycie konsumentów oraz zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności na rynkach krajowym i zagranicznym. Analizy obejmowały lata 2017–2021 oraz trzy lata wcześniejsze przed pandemią. Badano wydatki i spożycie żywności w gospodarstwach domowych, skalę i rodzaj powiązań producentów rolnych z instytucjami i podmiotami innych sektorów w gospodarce, aktywność depozytowo-kredytową polskich rolników, a także zmiany na rynku środków produkcji rolnej. Nie zapomniano również o analizie zmian na rynku pracy w rolnictwie z uwzględnieniem stopnia wykorzystania imigranckiej siły roboczej w okresie pandemii. Zagadnienia omówiono w ujęciach teoretycznym oraz empirycznym. Źródłem pierwotnym było badanie własne zrealizowane w formie wywiadów z ekspertami ze związków i z organizacji rolniczych, a także z doradcami ds. ekonomicznych PZDR z całej Polski. Użyte do analiz dane pochodzą z publikacji i baz danych GUS, ARiMR, IERiGŻ-PIB, MRPiPS, Eurostatu, EBC, OECD oraz Federalnej Agencji Pracy.
Dostosuj tekst do każdego urządzenia
Twórz notatki
Rozpocznij czytanie tam, gdzie ostatnio skończyłeś
Mam już konto w internetowej bibliotece IBUK Libra
Nie mam konta w internetowej bibliotece IBUK Libra
PAMIĘTAJ!
Twój PIN do zasobów w:
Wygasa: dzisiaj
Aby zdobyć nowy PIN, skontaktuj się z Twoją biblioteką.
W ciągu kilku minut otrzymasz wiadomość na adres .
Kliknij w znajdujący się w niej przycisk, aby potwierdzić zapisanie się do newslettera i odebrać darmowego e-booka.
Zaakceptuj Regulamin, aby kontynuować korzystanie z serwisu.