OSTATNIO PRZEGLĄDANE PRZEZ CIEBIE
WSZYSTKIE KSIĄŻKI
Janusz Orłowski, Roman Szewczyk, Rafał Łopka, Dr H Gostomski
Waldemar Florczak
Rafał Łopka, Robert Azembski, Małgorzata Azembska, Janusz Orłowski, Roman Szewczyk, Piotr Górski, Eugeniusz Gostomski
Elżbieta J. Biesaga-Słomczewska, Krystyna Iwińska-Knop
Dorota Kobus-Ostrowska
Zeszyt naukowy zawiera 11 artykułów o różnej tematyce badawczej dotyczącej żywności. Poruszono następujące ogólne zagadnienia: składniki kosztów wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach branży spożywczej; znakowanie produktów spożywczych informacją o wartości odżywczej; wykorzystanie promieniowania jonizującego do utrwalania żywności; oczekiwania konsumentów dotyczące opakowań a realizacja ich potrzeb społeczno-ekonomicznych; modelowanie zmian parametrów jakościowych produktów spożywczych w układzie: produkt-opakowanie-otoczenie.
Przedstawiono także wyniki badań dotyczące wybranych grup żywności. Scharakteryzowano oleje roślinne pod względem ich profilu kwasowego, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów tłuszczowych omega-3, oraz oceniono poziom wiedzy o ich działaniu zdrowotnym, a także przedstawiono wpływ ogrzewania mikrofalowego na zmiany oksydacyjne wybranych olejów roślinnych. Przebadano produkty zbożowe pod kątem zawartości pestycydów chloroorganicznych jako wyznacznika jakości zdrowotnej tych produktów, przedstawiono również możliwości regeneracji adsorpcyjnej zużytej frytury za pomocą handlowego krzemianu magnezu oraz określono przeżywalność bakterii probiotycznych w biojogutrach.
Dostosuj tekst do każdego urządzenia
Twórz notatki
Rozpocznij czytanie tam, gdzie ostatnio skończyłeś
Mam już konto w internetowej bibliotece IBUK Libra
Nie mam konta w internetowej bibliotece IBUK Libra
PAMIĘTAJ!
Twój PIN do zasobów w:
Wygasa: dzisiaj
Aby zdobyć nowy PIN, skontaktuj się z Twoją biblioteką.
W ciągu kilku minut otrzymasz wiadomość na adres .
Kliknij w znajdujący się w niej przycisk, aby potwierdzić zapisanie się do newslettera i odebrać darmowego e-booka.
Zaakceptuj Regulamin, aby kontynuować korzystanie z serwisu.